994 words5 min read

Waarom je oorbellen niet te zwaar mogen zijn

Gewicht speelt bij het maken en dragen van oorbellen een grote rol. Hoe zwaar mogen oorbellen eigenlijk wegen? Lees er alles over in mijn blog.

Oorbellen zijn super leuke sieraden om te dragen en het zelf maken van oorbellen is ook een heerlijk ontspannende bezigheid. Zelf oorbellen maken kan op verschillende manieren in allerlei varianten. Denk aan oorbelhaakjes, oorstekers, of zelfs oorbel clips.

Maar voordat je heel enthousiast aan de slag gaat met het maken van oorbellen, moet je bij zelfgemaakte oorbellen ook nog altijd extra op het gewicht letten. Als je veel kralen gebruikt en met name grotere kralen, glaskralen, edelsteen kralen, cabochons of metalen kralen, dan kunnen je oorbellen al snel te zwaar worden. En als één ding niet prettig is, dan zijn het te zware oorbellen.

Oorbellen die te zwaar wegen dragen niet fijn en kunnen voor pijnlijke, geïrriteerde en zelfs ontstoken of gescheurde oorlellen zorgen. Maar ook het gaatje in je oor kan oprekken als je vaak of lang achter elkaar te zware oorbellen draagt. Dat wil je natuurlijk allemaal voorkomen. Want als je zelf oorbellen gaat maken dan wil je wel dat ze prettig zitten en goed draagbaar zijn. Irritatie van het gaatje in je oor heeft dus niet altijd met het materiaal te maken, het gewicht kan ook de oorzaak van irritatie zijn.

Wist je dat als je vaak te zware oorbellen draagt, dit je oorlellen ook sneller kan laten verouderen? Dan krijg je van die rimpelige, uitgerekte oorlellen waar geen mooi rond gaatje meer in zit maar een uitgerekt streepje. Zonde toch?

Het ideale gewicht van je zelfgemaakte oorbellen

Om te voorkomen dat je zelfgemaakte oorbellen te zwaar worden, moet je vooraf dus goed bepalen wat voor materialen je gaat gebruiken en hoeveel je daarvan gaat gebruiken. Eventueel kun je vooraf je materialen wegen en zo bepalen of het gewicht per oorbel acceptabel is en past bij het ontwerp wat je in gedachten hebt.

Overigens kan het wel heel wisselend en persoonlijk zijn of het gewicht van een oorbel door iemand als te zwaar of als licht wordt ervaren. Soms moet je ook even wennen aan oorbellen die wat zwaarder zijn dan wat je normaal draagt. Als je bijvoorbeeld gewend bent om altijd lichte oorknopjes te dragen, dan kan zelfs een vrij lichte oorbel met een hangertje of glaskraal aan een haakje al zwaarder aanvoelen en soms zelfs enige irritatie opwekken.

Dan moet je oor nog wennen aan een ander en iets zwaarder type oorbel ook al zou deze oorbel in de categorie licht vallen. Het hangt dus ook een beetje af van wat je normaal aan oorbellen draagt en bent gewend.

Maar er bestaan wel richtlijnen voor het gewicht van oorbellen. Deze richtlijnen zijn dus superhandig als je zelf oorbellen wilt gaan maken. Dan kun je daar rekening mee houden met het uitkiezen van de materialen die je wilt gaan gebruiken.

Richtlijnen voor het gewicht van een oorbel

De onderstaande richtlijnen kun je aanhouden bij het zelf maken van oorbellen.

  • Lichte oorbellen per stuk: 0-10 gram
  • Middelzware oorbellen per stuk: 10-15 gram
  • Zware oorbellen per stuk: 15 gram en hoger

Persoonlijk zou ik een gewicht tussen de 0 en 12 gram per oorbel aanhouden bij het maken van oorbellen, zodat ik niet tegen een te zwaar gewicht van de oorbellen aan zit te hikken. Dan zit je altijd wel goed. Bekijk dus goed welke materialen je gaat gebruiken om de oorbellen te maken die je in gedachten hebt. Soms kan het vervangen van glas of metaal voor bijvoorbeeld kunststof al helpen.

Statement oorbellen maken

Maar wat als je nou van die lekkere grote statement oorbellen met veel kleur en bling bling wilt maken? Ook dan kun je natuurlijk gewoon kiezen voor lichtere materialen. Dat is zelfs een pré! Je kunt bijvoorbeeld met soutachekoord werken en daar lichte kralen in naaien. Of met vilt of beading foundation waar je kleine of lichte kralen of andere bling bling op borduurt. En wat dacht je van fimo klei of resin? ook hier kun je hele mooie lichtgewicht oorbellen mee maken. Zo kun je toch leuke grote statement oorbellen maken die licht van gewicht zijn.

Je kunt dus heel veel mooie lichtgewicht materialen in je oorbellen gebruiken. Je kunt oorbellen maken van mooie kralen die je kunt rijgen in een mooi patroon of kralen aan een nietstift doen en deze aan je oorbel hangen. Kralen kun je op enorm veel verschillende manieren gebruiken in je zelfgemaakte oorbellen.

Naast het gebruik van kralen kun je natuurlijk ook mooie kleine hangertjes en bedeltjes aan je oorbellen hangen. En wat dacht je van stukjes ketting? Of misschien wel een combinatie van kralen, bedels en ketting? Oorbellen kun je ook maken van koord. Bijvoorbeeld met een macrame knooptechniek. Maak gebruik van mooi leerkoord, waxkoord of satijnkoord. Dit kun je knopen, er sliertjes of een leuk kwastje mee maken, al dan niet in combinatie met kralen.

En zo is er nog veel meer te bedenken om zelf oorbellen te maken. Zolang je maar zorgt dat als je glas of metaal gebruikt dit niet direct te zwaar of teveel wordt.

Nu je wat meer informatie hebt over het gewicht van oorbellen en het hoe en waarom, kun je nu eindelijk lekker aan de slag met het zelf maken van je eigen supergave oorbellen.

Heb je nog wat inspiratie nodig? Check dan de andere blogberichten eens hier zitten leuke DIY blogs bij waarin ook oorbellen worden gemaakt. Vond je dit een leuke blog en heb je er iets aan gehad? Laat het mij dan weten in een reactie

Ik wens je heel veel creatief plezier toe met het zelf maken van oorbellen. Maak er wat moois van!

Liefs,

Annemiek

Xitin Beads

Deel dit blog!

Gerelateerde artikelen