Basis materialen om sieraden mee te maken

Inhoudsopgave

Klik op de namen in onderstaande lijstjes om naar de uitleg te gaan

Basismaterialen

Basismaterialen is een verzamelnaam voor alle kleine hulp materialen die je nodig hebt om sieraden te kunnen maken. Zoals sluitingen, draad, kalotjes, knijpkralen, jumpringen maar ook oorbelhaakjes, ketting etc. Eigenlijk alles wat de basis van een sieraad kan vormen en nodig is om het sieraad tot stand te brengen, zonder dat de nadruk op die gebruikte basismaterialen ligt. Sommige basismaterialen kun je ook als blikvanger gebruiken. Denk hierbij aan een mooi bewerkt kapittelslot wat je in plaats van als sluiting in de nek, ook als blikvanger aan de voorkant van je zelf gemaakte sieraad kunt verwerken.

Basismaterialen sieraden onderdelen
Bail plakbail hangeroog

Bail

Bails zijn onderdelen die ervoor zorgen dat iets wat geen ophang oogje heeft toch een oogje krijgt. Er zijn verschillende soorten bails. Op de foto zie je plakbails. Hiermee kun je van bijvoorbeeld een cabochon, of een gegoten resin project een mooie hanger maken door het platte plaatje van de bail te voorzien van een beetje sieradenlijm en deze aan de achterkant van de cabochon vast te plakken. Zo creëer je een oogje, waarmee je de cabochon als hanger aan een ketting kunt hangen. Naast de plak bails, bestaan er ook schroef bails, bail kralen, clip bails en pinch bails. 

Ball Chain

Ball Chain is een ketting soort die bestaat uit kleine balletjes die zo aan elkaar vast zijn gemaakt, dat ze een soepele ketting vormen. Je kent ze vast wel van de rubberen stop van je wasbak. Ook dat is vaak ball chain ketting. Ball chain wordt heel veel gebruikt in de sieraden branche. Je kunt ballchain per meter kopen waar je dan zelf nog een sluiting aan maakt. Hier bestaan speciale kalotjes en connectors voor. Je kunt ballchain ook kant en klaar met sluiting kopen. Nadeel is dat je dan zelf je lengte niet meer kunt bepalen. Inkorten van de ball chain ketting kan natuurlijk wel, maar je ballchain ketting verlengen zal niet zo makkelijk gaan. Bij aankoop per meter kun je flexibeler met dit materiaal werken. Ballchain is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Ball chain is ook in RVS verkrijgbaar, wat vaak de voorkeur geniet.

Ball chain ketting in diverse diktes
Basis ring voor cabochon steen of cabochon glaasje

Basis Ring

Basis ringen zijn ringen die al in de juiste vorm zijn gemaakt en die de basis vormen voor de uiteindelijke ring. Er zijn verschillende soorten basis ringen. Zo heb je ringen die een cabochon zetting hebben voor cabochons van edelsteen of ander materiaal. Daarnaast bestaan er ook ringen met een plat plaatje er op, de zogeheten glue on ring. Hier kun je dan bijvoorbeeld een mooi roosje of iets anders op plakken. Ook bestaan er ringen met een soort zeefje er boven op. Deze ringen kun je dan met kralen en draad helemaal opbouwen naar eigen wens. Zo hoef je de ring niet meer zelf te vormen of te maken maar hoef je alleen de basis te versieren en aan te passen naar jouw eigen smaak. veel van deze basisringen zijn verstelbaar, zodat je meerdere vingermaten kunt bedienen met 1 ring.

Beading Foundation

Beading Foundation is stevig textiel wat wordt gebruikt als ondergrond om kralen op te borduren. Beading foundation wordt vooral gebruikt bij beadembroidery werkstukken. Hierbij worden kralen geborduurd op beading foundation om er mooie sieraden mee te maken. Je kunt op beading foundation met potlood of afteken krijt voor textiel een patroon tekenen, die je met het borduren van de kralen kunt volgen.  Doordat de beading foundation stevig is, is deze zeer geschikt voor gebruik in sieraden of kleine sier tassen om deze mooi in model te houden. 

Beading Foundation zwart en wit
Bedel Badeend

Bedel

Bedels zijn kleine figuurtjes met een oogje er aan. Met dit oogje kun je ze aan sieraden hangen met behulp van jump ringen. Bijvoorbeeld aan een bedelarmband of aan kettingen, oorbellen, sleutelhangers of enkelbandjes. Bedels zijn decoratief van aard en beelden vrijwel altijd iets uit. Je hebt bedels in allerlei uiteenlopende materialen en kleuren. Bedels zijn vaak kleiner dan hangers.

Belletjes

Belletjes zijn kleine metalen objecten. Ze zijn vaak rond van vorm met een sleufje. In het belletje zit meestal een klein balletje wat zorgt voor een tinkelend geluid. Belletjes worden soms in sieraden gebruikt, denk bijvoorbeeld aan zwangerschaps bellen die aan een ketting worden gehangen, met als doel dat de baby een geruststellend tinkelend geluid hoort. Kleine belletjes worden ook wel in andere sieraden gebruikt. Daarnaast zie je ze ook vaak terug in woondecoraties en vooral kerstdecoraties.

Belletjes decoratie sieraden