Edelstenen

Inhoudsopgave

Klik op de namen in onderstaande lijstjes om naar de uitleg te gaan

Agaat edelsteen schijf met sieraad

Agaat

Agaat is een prachtige steen om te zien. De steen is licht doorschijnend. Hij komt voor in vele kleuren en valt vooral op door zijn strepen die ook wel banden worden genoemd. Agaat is een chalcedoon soort en kan in kleurschakering van rood, bruin, wit, blauw, groen en grijstinten voor komen.  Agaat wordt ook vaak geverfd om fellere kleuren te verkrijgen. Vaak verkleurt dit in de loop der tijd onder invloed van UV licht, waardoor je uiteindelijk de originele kleuren weer terug ziet. Er bestaan verschillende soorten agaat. Zoals boomagaat, snakeskin agaat, het prachtige Botswana agaat,  mos agaat, vuur agaat en nog meer prachtige soorten. 

Amethist

Amethist is een mooie paarse steen. Je kunt deze steen vinden in kleuren van lila tot donkerpaars. De Amethist is een doorzichtige steen die goed te slijpen valt waardoor hij een prachtige kristalglans krijgt. De onbewerkte steen vind je vaak in geodes met kristalpunten die  een glasachtige glans hebben. De steen is onderdeel van de macro kristallijne kwartsen.

Amethist oorbellen en armband met zilver
Amazoniet edelsteen kralen

Amazoniet

Amazoniet is een steen die in verschillende kleurvariaties te vinden is. De meeste voorkomende kleurtinten zijn licht groen en turquoise groen. De andere kleurvariaties die je in bijvoorbeeld kralen of cabochon terug ziet, komen vaak doordat de amazoniet is vermengd met andere edelsteen soorten. Zoals het bruinachtige rookkwarts of het zwarte onyx. Dat geeft kralen van Amazoniet de gevarieerde kleurtinten. De steen is verder ondoorzichtig en kan spikkels en strepen hebben.

Bergkristal

Bergkristal is een kleurloze steen. Het is de meest voorkomende variant van het kwarts mineraal. Bergkristal wordt zeer wijdverbreid over de wereld gevonden. Van Bergkristal kun je prachtige kralen in allerlei vormen en kristalpunten maken die als hanger dienst kunnen doen. Meestal is bergkristal transparant. Soms doet men ook een bewerking waardoor het bergkristal craquele wordt. Dan ontstaan er in het bergkristal kleine scheurtjes wat een cracking en minder doorzichtig effect geeft.

Bergkristal kralen split