Home » Giethars & UV Resin

UV resin kopen en epoxy giethars kopen tegen de beste prijs

UV resin en epoxy giethars sieraden zijn momenteel helemaal hot, steeds meer mensen willen graag zelf met UV-resin of giet hars aan de slag. Want met deze hars soorten heb je eindeloos veel mogelijkheden om zelf epoxy sieraden te maken. Zo kun je werken met glitters in je hars. Maar ook met gedroogde bloemen, mooie gedroogde blaadjes, kralen, bedels, schelpen, kleurige fimo klei schijfjes in allerlei leuke vormpjes, zoals bloemen, fruit, snoepgoed of hartjes. En nog veel meer.

Je kunt de epoxy hars ook mooie kleuren geven door deze te mengen met mica kleurpigment poeders of met prachtige vloeibare kleurpigmenten. Daarnaast kun je werken met gietharsmallen om leuke vormen te maken. En je kunt mooie hangers gebruiken die speciaal voor het werken met UV resin of giethars zijn bedoeld. Deze hangers heb je in de meest uiteenlopende vormen.

Wat is UV resin

UV resin is een epoxy hars wat uithard met behulp van UV licht. UV licht zit in daglicht. Hoe zonniger het is, hoe meer UV straling je hebt. Je kunt de UV resin dus prima in zon of daglicht laten drogen. Hoe lang het duurt voor je UV resin sieraden droog zijn is afhankelijk van de hoeveelheid UV straling die op dat moment in het daglicht zit. Als het bewolkt is duurt het dus langer voor je UV resin droog is dan op een zonnige dag.

Verschil tussen UV resin en Giethars

Wat is het verschil tussen UV resin en epoxy giethars?  UV resin droogt vele malen sneller en het droogt goed met zowel natuurlijk UV-licht als kunstmatig UV-licht via een UV led lamp. Leg je een project van UV resin onder een UV lamp, dan kun je de resin al binnen 1 á 2 minuten uitgehard hebben. Ook in direct zonlicht duurt het drogen van je UV resin een stuk minder lang dan een werkstuk van epoxy giethars. Zelfs op een bewolkte dag kun je de UV resin sneller laten uitharden dan epoxy giethars.

Daarnaast bestaat epoxy giethars uit 2 componenten die je met elkaar moet mengen. Deze mengverhouding komt vrij precies. Als dit iets afwijkt kan je giethars plakkerig blijven. Niets is zo vervelend dan het niet goed uitharden van je werkstuk. Daarnaast moet epoxy giethars minimaal 24 uur drogen voor je dit verder kunt verwerken en tot 72 uur uitharden voordat je werkstuk echt helemaal klaar en goed uitgehard is. UV resin is daarentegen kant en klaar en hoeft niet meer gemengd te worden.

Maar let op!

Er bestaat ook een giethars variant die UV resion wordt genoemd. Dit is geen UV resin maar doodgewone giethars. De term UV wordt dus ook vaak genoemd in de normale epoxy resin om aan te geven dat de epoxy resin UV bestendig is. Dit is eigenlijk geen UV resin maar epoxy giethars. Ook de epoxy resins met die benamingen moet je nog steeds zelf mengen met 2 componenten. En het heeft diezelfde lange droogtijd als giethars. De naam is wat verwarrend omdat deze lijkt op UV resin. De benaming kan dus wat misleidend zijn en voor verwarring zorgen. Deze variant verkopen wij dus niet. Maar lees altijd goed de eigenschappen en droogtijd van de epoxy giethars, zodat je weet met welke soort epoxy je te maken hebt.

De echte UV resin droogt dus door UV licht. De epoxy giethars die bestand is tegen UV licht droogt niet met UV licht en geeft alleen aan dat deze niet verkleurt onder invloed van UV licht.

Welke epoxy resin is waarvoor geschikt?

Voor het maken van sieraden gebruik ik zelf heel graag UV resin. Dit is een stuk fijner vanwege de snelle verwerkingstijd. Voor kleine werkstukken zoals sieraden heb je geen lange verwerkingstijd nodig omdat je geen grote oppervlakten hoeft af te gieten. Je kunt een sieraad gemakkelijk in dunne laagjes opbouwen met in de verschillende laagjes allerlei leuke materialen verwerkt, zonder dat je lang hoef te wachten voor een laagje resin is uitgehard. Je kunt dan in een veel kortere tijd je sieraad opbouwen en makkelijker een 3D effect in je sieraad creëeren.

Voor grotere epoxy resin projecten, zoals het afgieten van bijvoorbeeld een dienblad, een mooie schaal of een tafeltje, zou ik juist weer voor epoxy giethars kiezen. Dit is vaak in verhouding goedkoper en indien nodig verkrijgbaar in grotere flessen. Daarnaast is het fijn dat grote oppervlakten niet snel uitharden onder invloed van UV licht zodat de verwerkingstijd langer is. Dit is voor grote werkstukken dus wel weer heel fijn, want je wilt niet dat tijdens het gieten je werk al aan het uitharden is met alle gevolgen van dien.

Dus voor sieraden gebruik je UV resin en voor grote projecten gebruik je epoxy giethars.

Gekleurde UV-resin

Heb je geen zin om zelf je UV resin te mengen met kleurstof? Dan kun je ook UV resin kopen die al is gekleurd. Het voordeel van een flesje gekleurde UV resin is, dat je alle projecten die je met dit flesje maakt in dezelfde kleur kunt maken. Zo heb je geen kleurverschil in de sieradenonderdelen die je maakt. Stel je wilt een set oorbellen, een ring en een mooie hanger maken in dezelfde kleur. Dan kun je dit met de gekleurde uv resin doen en heb je precies de juiste kleur voor alle sieraden uit de set die je wilt gaan maken.

UV lamp

Je kunt ook een UV lamp gebruiken. Er bestaan UV lampen met speciale lampen die UV straling afgeven zodat je project binnen enkele minuten droog is. Er zijn ook kleinere lampen met minder watt, dat is een UV led lamp. Deze werken vaak via een USB aansluiting. Een UV led lamp gebruikt weinig energie en droogt je epoxy sieraden van UV resin ook binnen een paar minuten. De UV led lamp is ideaal voor kleinere projecten zoals epoxy sieraden.

Het voordeel van een UV lamp is dat je ook zonder daglicht met UV resin epoxy aan de slag kunt. Je bent dan niet afhankelijk van zonlicht of daglicht om je UV resin sieraden te laten drogen. Je kunt dus ook in de donkere wintermaanden gewoon je UV resin sieraden zelf maken met behulp van de UV lamp.

Gratis online UV resin mini workshop

Nog nooit met UV resin gewerkt maar wil je dit wel graag proberen? Wist je dat je bij Xitin Beads gratis een online UV resin mini workshop kunt volgen? Je hoeft je alleen in te schrijven en je ontvangt de video met de gratis online UV resin mini workshop direct in je mailbox. Zo kun je gelijk aan de slag en uitproberen of dit iets voor je is.

Sieraden maken van UV resin of giethars hoeft niet duur te zijn

Wil je hars of UV-resin kopen? Bij Xitin Beads ben je dan aan het juiste adres.

Xitin Beads biedt de mogelijkheid om kristal heldere giethars of UV-resin van goede kwaliteit te kopen, die ook nog voordelig is geprijsd. Zelf sieraden maken met giethars of UV-resin hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Je maakt met een flesje UV resin of giethars meerdere sieraden.

Daarnaast levert Xitin uitsluitend uit voorraad, dus hoef je niet lang op je bestelling te wachten, maar kun je vaak afhankelijk van je bestelmoment, de volgende dag al aan de slag.