1524 words7,7 min read

Zelf oorbellen maken van UV resin in prachtige herfst kleuren. Natuurlijk kun je ze ook in andere kleuren maken die passen bij de overige seizoenen of in kleuren die totaal niets met seizoenen te maken hebben, maar die jij zelf gewoon mooi vindt.

Welke kleuren je ook gebruiken wilt. Je kunt deze oorbellen er gewoon mee aanpassen naar eigen wens en smaak.

In de video onder de materialenlijst laat ik je zien hoe je zelf deze super leuke oorbellen kunt gaan maken.

 

Materialenlijst Herfstblaadjes Oorbellen

Benodigdheden om deze herfstblaadjes oorbellen van UV resin zelf te kunnen maken (klik aan om direct naar de artikelen te gaan):

 • UV resin
 • 2x jump ring 6mm
 • 1 paar oorbelhaakjes
 • 2x bedel twijg
 • Resin kleurpigmenten naar keuze (in de video is groen, geel, oranje, donker oranje en karmijn rood gebruikt)
 • Pet tape

Wil je er ook een ketting bij maken dan gebruik je extra:

 • 1x ketting die je zelf in een lengte naar keuze maakt
 • 1x bedel twijg
 • 3x jump ring 6mm
 • 1x slotje naar keuze
 • Optioneel: 1x verlengketting

Benodigde Gereedschappen:

 • 2x (gebogen) platbek tang of 1 platbek tang in combinatie met jump ring opener.
 • UV Lamp
 • 1x schaar
 • Cocktailprikkers
 • Bakpapier
 • Keukenrol

Hoe maak je zelf deze leuke herfst blaadjes oorbellen met UV resin?

Zorg dat je eerst alle benodigde sieradenonderdelen, sieradenmaterialen en gereedschappen uit bovenstaande materialenlijst hebt verzameld en klaar hebt gelegd.

Plak nu beide bedels op de pet tape en druk de pet tape goed tegen de onderkant van de bedels aan. Het is belangrijk dat dit echt dicht zit en er geen ruimte voor de UV resin is om er doorheen te sijpelen.

TIP: Wil je er ook een hanger bij voor aan een ketting. Maak dan 3 bedels tegelijkertijd. Zo voorkom je kleurverschil tussen je bedels.

Doe een klein beetje UV resin op het bakpapier. Met een cocktailprikker pak je steeds een druppel UV resin op en maak je in ieder blaadje van je bedel een dun laagje met transparante UV resin op de bodem. Zodra je ieder blaadje van je bedesl hebt voorzien van dit dunne laagje UV resin, leg je het minimaal 1 minuut onder je UV lamp om te laten uitharden.

Ligt er nog wat UV resin op je bakpapier? Zet hier dan op zijn kop een bakje overheen waar geen UV licht doorheen kan komen (dus geen doorzichtig bakje). Dit voorkomt dat je UV resin op je bakpapier alvast wat uit gaat harden en klonterig wordt. Je kunt de overgebleven UV resin dan verder gebruiken in je project.

Kleurpigmenten mengen met UV resin en aanbrengen in je bedel

Als het dunne transparante laagje UV-resin is uitgehard kun je gekleurde UV resin gaan toevoegen. We gaan de transparante UV resin vermengen met kleurpigmenten.

Als je nog wat transparant UV resin op je bakpapier hebt liggen dan kun je dit hiervoor gebruiken.

Doe 1 druppeltje groen kleurpigment op je bakpapier. Doop de punt van je cocktailprikker in de groene kleurpigment en roer deze vervolgens door de transparante UV resin heen, zodat de resin groen kleurt, doe dit tot je de gewenste kleur hebt bereikt door steeds de punt van je cocktailprikker in de vloeibare kleurstof te dopen.

Let op: druppel de vloeibare kleurpigmenten niet rechtstreeks in de UV resin. Als er teveel kleurpigment in je uv resin zit, zal deze slecht uitharden en vloeibaar of plakkerig blijven.

Pak met de cocktailprikker de gemengde groene UV resin op en druppel dit in het onderste blaadje van je bedels tot deze aan de rand gevuld zijn.

Als je de groene blaadjes hebt gevuld ga je verder met het eerstvolgende blaadje aan de bedel en daar doe je gele UV resin in.

Veeg de groene UV resin weg met je keukenpapier en doe een druppel gele vloeistof op je bakpapier. Doe daarna wat nieuwe UV resin op je bakpapier en meng weer op dezelfde manier als je met groen hebt gedaan met de punt van je cocktailprikker de gele kleurpigment door de UV resin heen. Gebruik bij voorkeur een schone cocktailprikker, de andere kant van de prikker of veeg deze eerst schoon met keukenpapier.

Vul het eerstvolgende blaadje aan je bedel met de gele UV resin.

Herhaal deze stappen met oranje, donker oranje en rood. Hierbij kun je oranje wel mengen door het restje geel wat je nog over hebt, zodat je zo min mogelijk UV resin weg hoeft te vegen. Dit kan ook met donker oranje welke je weer mengt met het restje oranje.

Gebruik voor de kleur rood wel weer nieuwe transparante UV resin, anders wordt het allemaal net even te oranje.

Heb je de blaadjes allemaal gevuld met de juiste kleuren. Leg ze dan 3 minuten onder de UV lamp om uit te harden.

Laatste laagje UV resin voor de afwerking

Als de gekleurde UV resin voldoende is uitgehard, doen we er nog een laagje transparante UV resin overheen. dit is een heel dun laagje wat net even wat meer glans toevoegt en het geheel een wat glaziger effect geeft. Zodra je een dun laagje op alle gekleurde blaadjes hebt gedaan doe je de bedel weer 2 minuutjes onder de lamp.

Als de bedel klaar is haal je de PET tape aan de achterkant er af. Je ziet dat de achterkant wat mat is. Als je dit mooi vindt kun je dat zo laten. Je kunt er ook nog een extra laagje UV resin overheen doen zodat je hetzelfde effect krijgt als de voorkant van de bedel. Dan maakt de voor en achterkant niet zo gek veel meer uit tijdens het dragen van de oorbellen.

Zelf vind ik het mooier als de achterkant ook is voorzien van een mooi glanzend laagje transparante UV resin. Maar smaken verschillen, dus doe vooral wat jij zelf mooi vindt.

Oorbelhaakjes vastmaken aan de UV resin hangers

We kunnen nu de oorbellen gaan afwerken met het oorbelhaakje.

Pak een jumpring vast met twee platbek tangen. zorg dat de opening naar boven wijst en tussen de twee platbektangen in zit. Duw nu één tang  voorzichtig naar achteren en de ander naar voren. Zorg ervoor dat je de jumpring alleen op die manier opent, dus één kant naar je toe en één kant van je af.

Hang de bedel aan de jumpring en haak de jumpring tevens door het oogje van het oorbelhaakje. Pak weer met 2 tangen de jumpring vast en buig de uiteinden weer naar elkaar toe, maar nu in tegenovergestelde richting. Zorg dat de uiteinden strak tegen elkaar zitten en je geen kiertje hebt tussen de uiteinden van de jumpring. Een kiertje kan ervoor zorgen dat je de hanger verliest en dat zou jammer zijn.

Als je de hangertjes via de jumpringen aan de oorbelhaakjes hebt gehangen dan zijn je UV resin oorbellen klaar. Je kunt ze nu gaan dragen.

Op dezelfde manier kun je ook een hanger voor aan een ketting maken zodat je een leuke bij elkaar passende sieraden set hebt gemaakt. In plaats van de jumpring aan een oorbelhaakje vast te maken, doe je dit nu aan een ketting.

UV resin kleurpigment variaties

In plaats van vloeibare resin kleurpigmenten kun je ook mica kleurpigment poeder gebruiken.  Als je de UV resin met mica kleurpigmenten inkleurt dan zal dit niet transparant zijn. Een heel klein beetje poeder is al voldoende om je UV resin in te kleuren.

Zodra je gekleurde resin waarin je mica pigmentpoeder hebt gebruikt gaat toepassen, moet je met hele dunne laagjes gaan werken. En met dun bedoel ik ook echt dun. Omdat de poeder niet transparant is zal het UV licht meer moeite hebben om je gekleurde UV resin uit te harden. Met dunne laagjes kun je er toch voor zorgen dat je UV resin onder de UV lamp goed uithardt.

Verder kun je voor deze UV resin oorbellen natuurlijk ook allerlei andere kleuren gebruiken. Dus gebruik je eigen fantasie en creativiteit en maak er iets moois van!

Bedankt voor het lezen van mijn blog!

Ik hoop dat je het leuk vond en het je heeft geïnspireerd.

Heb je vragen of vind je het leuk om een reactie achter te laten? Doe dat gerust.

Liefs,

Annemiek de Graaf
Annemiek de GraafEigenaresse Xitin Beads

Deel dit blog!

Leave A Comment

Gerelateerde artikelen