Cabochons kopen om zelf mooie sieraden van te maken

Vaak moet je even door hebben hoe je cabochons in je sieraden kunt gebruiken. Er zit namelijk geen gat in en er zit ook geen oogje aan. Als je bijoux sieraden maakt, dan ben je gewend aan gaatjes en oogjes in of aan je materialen, dus wat ga je hier dan eigenlijk mee doen?

Gelukkig bestaan er kant en klare settingen waar je cabochons in kunt plakken, dat is de makkelijkste manier. Maar je kunt van cabochons ook leuke hangers maken zonder dat je hier een setting voor gebruikt. Je kunt dan gebruik maken van plakbails, ook wel hangeroogje genoemd. Ook dit is vrij makkelijk te realiseren, doordat je de bail met wat sieradenlijm achter op de cabochon plakt en je dan je hanger al klaar hebt.

Uitdagende sieradentechnieken met cabochons

Maar je kunt ook voor meer uitdaging gaan en de cabochon verwerken door er een mooie kralenrand van bijvoorbeeld Miyuki of Swarovski kralen omheen te rijgen. Of door de cabochon in een beadembroidery sieraad te verwerken. En als je kunt edelsmeden dan kun je ook zelf een eigen zetkastje maken en de cabochon zetten. Verder kun je met aluminium wire nog prachtige sieraden maken waarin je cabochons kunt verwerken.

Wat is een cabochon?

Cabochons zijn eigenlijk stenen, vaak edelsteen of halfedelstenen die cabochon geslepen zijn. Het is dus een term om de vorm van de steen aan te duiden nadat deze is geslepen. De vorm is plat van onder en bol van boven. In de kralenwereld wordt eigenlijk alles wat plat van onder en bol van boven is een cabochon genoemd, ongeacht of deze van steen, glas, klei, resin, kunststof of een ander materiaal is gemaakt. Het wordt hier dus echt als naam gebruikt in plaats van een aanduiding van de gebruikte slijptechniek.

Glascabochons

Je gebruikt glascabochons als je een mooie afbeelding in je sieraad wilt verwerken. De glascabochon plak je met Diamond Glaze over de afbeelding heen, daarna knip je de afbeelding met de cabochon er op uit, langs de rand van de glascabochon. Vervolgens verwerk je de glascabochon met afbeelding in je sieraad. Je kunt de glascabochons ook gebruiken om met nagellak of glasverf te kleuren en deze na het drogen in een sieraad verwerken.

Epoxy resin drop stickers

Dit is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Het zijn niet echt cabochons. De epoxy resin drop stickers zijn gemaakt van een soort softhars die een plakkende onderkant hebben zoals een sticker. Deze plak je zonder lijm te gebruiken op de gewenste afbeelding. Knip het net zoals de glascabochons langs de rand uit en plak dit in een cabochonsetting. De epoxy stickers zijn platter dan de glascabochons, maar wel erg makkelijk in gebruik.