840 words4,2 min read

Hoe maak je een mooi rond oogje aan een kettelstift of nietstift

Benodigdheden om te kettelen:

(klik aan om direct naar de artikelen te gaan)

Laten we eerst beginnen met een uitleg over de nietstift en de kettelstift en het verschil daar tussen. Op de bovenstaande foto zie je links een nietstift en rechts een kettelstift. De nietstift heeft een uiteinde die zorgt dat de kraal stopt en niet van de stift af kan glijden (mits het gat in de kraal klein genoeg is) in dit geval is het uiteinde een plat plaatje wat aan het einde op de nietstift zit gesoldeerd, soms is het ook een bolletje of een sierlijker object zoals bijvoorbeeld een bloemetje.  Je kunt met behulp van een nietstift van een kraal een hangertje of bedeltje maken.

De kettelstift heeft aan het einde een oogje. Hiermee kun je bijvoorbeeld een bedeltje of iets anders onderaan de kettelstift hangen, maar je kunt het oogje ook gebruiken om meerdere kettelstiften aan elkaar te verbinden zodat je een ketting creëert met leuke kralen die je op de kettelstift hebt geregen.

Is je kettel of nietstift krom? Geen probleem, die buig je snel weer recht, eventueel met behulp van je platbektang.  Je kunt ook gebogen kettel of nietstiften dus gewoon gebruiken.

Op deze foto’s werk ik met een bloemkraal en een seedbead kraal. Maar je kunt allerlei kralen gebruiken of een combinatie van meerdere kralen. Net wat je zelf wilt.

Rijg de kralen die je wilt gebruiken op een nietstift

Nu gaan we een oogje aan de nietstift maken. Pak met je rondbektang de nietstift vlak boven de kraal vast.

Buig met behulp van duim of wijsvinger een knikje in de nietstift, zodat het buigt en een haakse bocht maakt tussen de twee punten van de rondbek tang.

Blijf de nietstift met je tang vasthouden en buig nu met duim en wijsvinger het uiteinde van de nietstift over de bovenste punt van je rondbektang heen.

Je nietstift ziet er nu zo uit zoals op de foto, je ziet dat er al een mooie ronding ontstaat.

Het omgebogen stuk is soms te lang om een mooi oogje mee te maken. Knip het teveel van je nietstift af met je zijknipschaar, ter hoogte waar de seed bead ongeveer zit, hier begint ook je ronding van je oogje, zorg dus dat je alleen het overtollige afknipt wat na de zojuist gemaakte ronding begint.

Knip op zo’n manier dat je het oogje goed kunt sluiten zonder dat het te kort is afgeknipt. Iets te lang is altijd beter, dit kun je altijd nog iets afknippen, een te kort uiteinde kun je niet veel meer mee. Houd hier rekening mee als je het overtollige draad van je nietstift afknipt.

Maak nu de rest van het oogje mooi rond terwijl je tegelijkertijd de opening netjes dicht buigt met de ronding mee.

Het oogje moet goed aansluiten op de nietstift zodat er geen kiertjes meer zitten. Een mooi rond oogje ziet er zo uit zoals op bovenstaande foto. Vaak lukt het niet direct om mooie ronde oogjes te maken, maar hiervoor geldt: oefening baart kunst! Je gaat als je dit vaker doet vanzelf steeds mooiere oogjes maken en vanzelf door krijgen hoe jouw oogje mooi rond wordt. Oogjes die niet mooi rond zijn kun je ook gewoon gebruiken, het belangrijkste is dat ze goed sluiten en voldoende ruimte hebben om ergens aan te kunnen bevestigen.

Bedankt voor het lezen van mijn blog!

Ik hoop dat je het leuk vond en het je heeft geïnspireerd.

Heb je vragen of vind je het leuk om een reactie achter te laten? Doe dat gerust.

Liefs,

Annemiek de Graaf
Annemiek de GraafEigenaresse Xitin Beads

Deel dit blog!

Leave A Comment

Gerelateerde artikelen