1471 words7,5 min read

Waarom je zou eigenlijk kiezen voor sieraden van RVS of  sieradenonderdelen van RVS ten opzichte van andere metalen sieraden en sieradenonderdelen? Lees hier alle voordelen van RVS sieradenonderdelen.

RVS sieraden zijn gemaakt van roestvast staal, kortweg RVS of in het Engels stainless steel genoemd. De benaming stainless steel komt steeds vaker voor als het om sieradenonderdelen van RVS gaat.

In de volksmond spreekt men trouwens vaker van roestvrij staal in plaats van roestvast staal, maar dit is eigenlijk een verbastering. Of je het nu roestvast of roestvrij noemt, bij beide benamingen weet je eigenlijk direct wat er mee wordt bedoeld.

Zijn sieraden van RVS en sieradenonderdelen van RVS duur?

Sieradenonderdelen van RVS zijn vaak wat duurder dan onderdelen van de gangbare onedele metalen. Maar toch zijn ze ook weer een stuk goedkoper dan sieradenmaterialen van echt goud of echt zilver.

Dit komt omdat sieraden onderdelen van roestvast staal van een legering met verschillende metaalsoorten zijn gemaakt, hierdoor ontstaat het duurzamere en onderhoudsvriendelijker staal van RVS wat ook wel edelstaal wordt genoemd. Eigenlijk is het een luxere versie van niet edele metaalsoorten die normaliter in de bijoux wereld worden gebruikt.

Kun je sieradenonderdelen van Stainless Steel makkelijk krijgen?

Voorheen kon je vooral alleen kant en klare sieraden van stainless steel krijgen, dan waren het vaak ook nog sieraden die vrij grof waren en meer voor mannen waren bedoeld. Tegenwoordig komen er steeds meer Stainless Steel sieradenonderdelen op de markt die verfijnder zijn. Deze kunnen goed gebruikt worden, om voor zowel mannen als vrouwen mooie stainless steel sieraden te maken. Dit is fijn, want zo komt het zelf maken van duurzamere sieraden van stainless steel alweer een stuk dichterbij.

RVS stainless steel armband met hartjes bedeltjes

 

RVS schakelarmband met RVS stainless steel sieradenonderdelen van bedels en hartjes

Wat zijn dan de voordelen van RVS ten opzichte van andere onderdelen?

Het type staal van RVS is harder, oxideert vrijwel niet, het blijft veel mooier onder allerlei omstandigheden, het verkleurt zo goed als niet, het maakt je sieraad steviger en je reageert er vrijwel niet allergisch op.

Veel sieraden onderdelen die voor bijoux worden gebruikt, zijn verzilverd of verguld. Dit is vaak een laagje zilver of goud wat over koper, zink of messing zit. Als dit laagje slijt dan wordt het onderliggende metaal zichtbaar. Als dit onderliggende metaal een andere kleur heeft dan het laagje zilver of goud, dan gaan je sieraden er versleten uitzien. Dit verandert dus het uiterlijk van je sieraden en maakt het er niet altijd mooier op.

Met het oppoetsen van je sieraad, zal je het laagje vaak alleen maar verder verwijderen, tenzij je met een heel zacht zilverpoetsdoekje werkt. Je poetst vuil er wel af maar verder breng je alleen de glans terug. Slijtage van het laagje verzilverd of verguld blijft dan wel zichtbaar. Dit is onomkeerbaar.

Dit gebeurd niet met RVS sieraadonderdelen die de originele donker zilveren kleur hebben. Hiervan blijft de kleur egaal. Hooguit dat je er eens wat vuil af moet poetsen.

Als je stainless steel onderdelen verguld zijn dan zal ook hiervan het vergulde laagje kunnen slijten onder diverse invloeden van buitenaf. Dan komt de originele zilveren kleur van je RVS onderdelen er bij slijtage onder vandaan gepiept. Verder bestaan er ook goudkleurige RVS stainless steel sieradenonderdelen die een bepaald anodiserings proces ondergaan om deze kleur te verkrijgen.

Zijn RVS sieradenonderdelen dan anti-allergisch?

Er zijn vast mensen die allergisch kunnen reageren op RVS, zoals er ook mensen zijn die op goud of zilver allergisch kunnen reageren. In RVS zit wel degelijk een klein beetje nikkel. Een metaal waar mensen erg snel op reageren bij aanraking met de huid. Echter, de meeste mensen die allergisch reageren op metalen sieraden, die ervaren dit niet of in mindere mate met sieraden van RVS.

Dit komt doordat RVS een soort natuurlijk laagje heeft, wat ontstaat door het chroom wat in RVS zit. Dit laagje zorgt er voor dat de legeringen van de verschillende metalen die erin zitten, niet in aanraking kunnen komen met de buitenlucht. Daardoor komt het dus ook niet direct met de huid in aanraking. Als dit laagje beschadigt, dan herstelt zich dat weer op natuurlijke wijze zodra het in aanraking komt met zuurstof.

Dat heeft weer zijn invloed op het dragen van RVS in de vorm van een sieraad, omdat door dit natuurlijke beschermlaagje de allergische reactie vaak ook uitblijft. Het is dus zaak om je RVS sieraad schoon te houden als je allergisch bent, zodat de zuurstof in de buitenlucht het natuurlijke laagje goed in stand kan houden. Dit kun je doen met schoonmaakproducten speciaal voor edelstaal.

Wat is het verschil tussen echt zilveren en RVS sieradenonderdelen?

Het verschil met echt zilver is onder andere de waarde van beide metaalsoorten. RVS is veel goedkoper dan zilver, maar zilver verkleurt in de buitenlucht erg snel. Ook verzilverde of vergulde sieraden hebben dit heel snel, naast dat het laagje er af kan slijten, zoals hierboven al beschreven.In tegenstelling tot zilver wat geregeld gepoetst moet worden, heeft RVS dit veel minder nodig.  Je moet het wel schoon maken als er vuil op zit, maar veel minder vaak dan je zilveren sieraden onderdelen moet poetsen.

Zelf draag ik al sinds 2006 een RVS armband, deze armband draag ik al jaren non stop en hij is nog steeds mooi. Ik douche er mee, ik slaap er mee, er komt parfum op, lotions, schoonmaakmiddel etc. En eigenlijk heb ik hem nog nooit opgepoetst. Wellicht omdat ik hem ook met douchen draag en het vuil er dan misschien gewoon weer afgewassen wordt. Dit hoef je met de meeste sieraden niet te proberen. Ik doe dat overigens ook met mijn zilveren sieraden, maar die doe ik dan toch geregeld even in mijn polijsttrommeltje om weer schoon en shiny te worden.

chainmaille sieradenset van RVS stainless steel jumpringen

 

Chainmaille sieraden set gemaakt met RVS ringetjes

Van welke soorten RVS worden sieradenonderdelen gemaakt?

Er zijn twee gangbare soorten RVS die gebruikt worden in sieradenonderdelen. Dit is 304 RVS en in 316 RVS. In 304 RVS zit 8% nikkel en in 316 RVS zit 10% nikkel. Daarom zijn de meeste sieradenonderdelen ook van 304 RVS gemaakt. Sieraden draag je tenslotte vaak op de blote huid.

Door het natuurlijke laagje dat op je RVS zit en waar we het eerder in dit blog al over hebben gehad, zul je hier weinig van merken bij beide soorten. Je moet alleen wel zorgen dat je dit laagje in stand houd door vuil op tijd te verwijderen. Wil je de kans op allergische reacties kleiner maken, dan kies je dus voor 304 RVS sieradenonderdelen indien dit wordt vermeldt. Uiteraard kun je het ook altijd navragen bij je kralenwinkelier als je niet zeker weet welke soort RVS het is.

Nog even alle voordelen van RVS sieradenonderdelen op een rijtje:

  • Stainless steel sieradenonderdelen zijn steviger dus buigt, breekt of vervormt minder snel
  • Je reageert vrijwel niet allergisch op RVS
  • Onderdelen van RVS zorgen voor een langere levensduur van je sieraden
  • Sieradenonderdelen van RVS zijn goedkoper dan zilver of goud
  • Sieraden van RVS behouden bij normaal onderhoud hun originele kleur
  • RVS heeft een natuurlijk beschermlaagje wat zich herstelt door zuurstof
  • Jaren lang genieten van je sieraden van RVS want ze blijven lang mooi
  • Sieraden van RVS zijn minder onderhoudsgevoelig dan andere metalen

Kortom, er zitten enorm veel voordelen aan het gebruik van sieradenonderdelen van RVS.

Dus vind je zilver of goud te duur en wil je toch zelf sieraden maken die extra lang mooi blijven en zo goed als anti-allergisch zijn?

Kies dan voor sieradenonderdelen van RVS.

Stainless steel jumpringen om zelf sieraden van RVS te maken

In mijn DIY tutorials en zelfgemaakte sieraden gebruik ik erg vaak jumpringen van RVS stainless steel. Dit doe ik omdat ze echt heel stevig zijn en je daardoor veel minder snel een bedeltje of je hele sieraad verliest.

Ook weet je dan zeker dat de slotjes aan je sieraden goed bevestigd zijn. Natuurlijk moet je er wel op letten dat je de RVS jumpringen ook goed zijn gesloten en je er geen kiertjes tussen hebt zitten.

De jumpringen geven doordat ze van RVS zijn gemaakt net even wat meer weerstand dan de gangbare jumpringen. RVS stainless steel is gewoon lastiger te buigen. En die weerstand is fijn als het om het stevig maken van je sieraden gaat.

Stainless steel RVS jumpringen

Waar kan ik sieradenonderdelen van RVS stainless steel krijgen?

In de webshop van Xitin Beads vind je al een behoorlijk assortiment met sieradenonderdelen van RVS stainless steel. Hier mee kun je zelf super leuke sieraden maken en en lekker veel variëren. Dit aanbod van RVS stainless steel sieradenonderdelen breiden we ook regelmatig uit, dus je kunt steeds meer RVS onderdelen in mijn webshop terug vinden.

Heb jij al eens RVS gebruikt in je zelfgemaakte sieraden? Of ga je naar aanleiding van de informatie in dit blog meer RVS onderdelen gebruiken in je sieraden?

Laat het me weten in een reactie.

Veel creatief plezier gewenst!

Liefs,

Annemiek

www.xitinbeads.nl

Deel dit blog!

Gerelateerde artikelen