9045 words45,2 min read

Het ABC om zelf sieraden te maken

Zelf sieraden maken is een ontspannende bezigheid. Je kunt dit doen als hobby, maar ook om geld mee te verdienen. In dit “zelf sieraden maken ABC” ontdek je allerlei leuke informatie over bijvoorbeeld kralen, sieradenonderdelen, workshops en nog veel meer voor je zelfgemaakte sieraden.

Met dit zelf sieraden maken ABC behandel ik per letter een onderwerp wat te maken heeft met het zelf maken van leuke sieraden. Wil je daarnaast nog meer informatie over zelf sieraden maken, kralen, sieradenonderdelen, sieraden maken sets en nog veel meer. Dan kun je ook een kijkje in mijn Xitin Beads kennisbank nemen.

Via onderstaande inhoudsopgave kun je snel en makkelijk naar het onderwerp van je keuze klikken. Zo wordt zelf sieraden maken met behulp van de informatie van Xitin Beads nog makkelijker.

A. Aluminium Draad

Aluminium draad

Aluminium draad staat ook wel bekend onder de naam aluminium wire. Dit draad is gemaakt van de metaalsoort aluminium. Het aluminium draad is zeer soepel waardoor je dit in allerlei vormen kunt buigen.

Door het aluminium draad te vormen naar je eigen wens, kun je hier zelf sieraden mee maken die werkelijk de meest mooie vormen kunnen aannemen. Omdat aluminium draad zeer licht in gewicht is, kun je er veel van gebruiken in je zelfgemaakte sieraden, zonder dat je handgemaakte sieraden direct te zwaar worden.

Verschillende vormen aluminium draad

Aluminium draad om leuke sieraden mee te maken kun je in verschillende vormen krijgen. Enkele verschillende vormen zijn:

 • Plat
 • Vierkant
 • Driehoekig
 • Rond

Daarnaast bestaan er ook variaties in de afwerking van het aluminium draad zoals:

 • Embossed
 • Diamond Cut
 • Gekruld / twisted
 • Gehamerd

De meest gangbare vorm van aluminium draad om leuke sieraden van te maken, is de ronde variant. Aluminium wire is verkrijgbaar in verschillende diktes en in allerlei gave kleuren.

Speciale gereedschappen voor aluminium draad

Er bestaan een heleboel soorten gereedschappen om het aluminium draad mee te verwerken. Denk aan speciale tangen en gereedschappen om de gewenste vormen in je draad tot stand te brengen. Zo kun je ook verschillende sieradenonderdelen maken. denk daarbij aan kapittel slotjes, jumpringen of oorbelhaakjes.

Ga je zelf leuke sieraden maken met aluminium wire, dan is er behoorlijk veel op dit gebied te verkrijgen.

Wil je graag aluminium wire kopen om zelf handgemaakte sieraden mee te maken? Bekijk dan ons assortiment Aluminium Wire.

Terug

B. Bedels

Bedeltjes

Geen zelfgemaakte sieraden zonder een lief bedeltje er aan! Bedels zijn vaak van metaal gemaakt. Het zijn kleine kunstwerkjes in allerlei vormen. Zoals dierenbedels, bloemenbedels of bedels in de vorm van hartjes. De bedels worden als versiering gebruikt aan verschillende soorten sieraden.

Bedelarmband

Een bedelarmband is het bekendste sieraad met bedels. Wist je dat de bedelarmband een bepaalde betekenis heeft? Op Wikipedia wordt vermeldt dat als je de bedels aan iemands bedelarmband wilde bekijken, je dit moest betalen met een nieuw bedeltje of de belofte moest doen om een nieuw bedeltje voor de armband te kopen. Dit fenomeen wordt bedelen genoemd waardoor de bedelarmband en de bedels hun naam hebben gekregen.

Geef je sieraad een thema met bedels

Leuke bedeltjes aan je handgemaakte sieraden geven tegenwoordig vaak het thema van een sieraad aan.  De mogelijkheden met bedeltjes zijn eindeloos. Zodat je voor elk sieraden thema wel iets kunt vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig wel een bijpassend bedeltje van te vinden.

Bedels van verschillende materialen

Veel bedels zijn tegenwoordig vooral van metaal gemaakt. Maar bedels kunnen ook van glas, kunststof, resin, schelp of andere materialen worden gemaakt.

Om de bedel aan je handgemaakte sieraden te kunnen hangen zijn de bedels voorzien van minimaal één oogje. Zo kun je zelf leuke sieraden maken met super gave bedels.

Wil je leuke bedels kopen? Bekijk dan eens ons uitgebreide bedeltjes assortiment

Terug

C. Cabochons

Cabochons

Cabochons worden vaak gebruikt in sieraden. Er zijn veel verschillende soorten cabochons. Maar één ding hebben ze gemeen. En dat is de platte onderkant en de bol gevormde bovenkant. Aan deze vorm ontleent de cabochon zijn naam.

De cabochon slijptechniek

Een cabochon wordt vaak gezien als een bepaald voorwerp. Maar het is dus eigenlijk een slijptechniek van stenen om deze vorm te krijgen. In de volksmond worden stenen en plakstenen met een platte onderkant en een bolle bovenkant dus cabochons genoemd naar de slijptechniek die ervoor wordt gebruikt.

De eigenlijke cabochons zijn dus geslepen uit steen via de cabochontechniek. Denk hierbij vooral aan edelsteen of natuursteen. Het maakt daarbij niet uit of de cabochon rond, ovaal of een andere omtrekvorm heeft, zolang de onderkant maar plat is en de bovenkant bol loopt.

Allerlei cabochons van verschillende materialen

Cabochons heb je dus in vele soorten. Tegenwoordig worden ze gemaakt van meer materialen dan alleen steen. Zo kun je cabochons vinden van onder andere deze materialen:

 • Natuursteen
 • Edelsteen
 • Glas
 • Klei
 • Hout
 • Been
 • Metaal
 • Schelp
 • Resin
 • Kunststof
 • Acryl

Er bestaan ook glascabochons. Deze worden heel veel gebruikt om zelfgemaakte sieraden te personaliseren. Er worden dan afbeeldingen achter geplakt met speciale lijm. Je kunt glas cabochons ook heel leuk bewerken en aan de onderkant inkleuren met mooie nagellak of glasverf. Daarmee maak je zelf leuke sieraden die helemaal bij jouw eigen kleur en stijl passen.

Cabochon zettingen om zelf leuke sieraden mee te maken

Voor cabochons in de meest gangbare maten bestaan verschillende bijpassende zettingen en overige cabochon benodigdheden. Deze kant en klare cabochonzettingen zijn bedoeld om zelf leuke sieraden mee te maken. Je kunt deze cabochon benodigdheden kopen in vele soorten zoals:

 • hangers
 • bedels
 • oorbellen
 • armbanden
 • ringen
 • connectors
 • manchet knopen
 • kleding knopen
 • haarspelden

Naast dat je cabochons in een zetting of andere cabochon benodigdheden kunt plakken (of “zetten” als je het via de edelsmeed techniek doet). Kun je cabochons ook omranden met kralen. Met kleine kraaltjes zoals rocailles wordt de cabochon dan sierlijk omregen om zo een hanger, armband, oorbellen of andere mooie handgemaakte sieraden te creëren. Vaak worden cabochons ook gebruikt bij beadembroidery.

Wil je graag cabochons kopen? Bekijk hier het uitgebreide assortiment aan cabochons van Xitin Beads

Terug

D. Diamond Glaze

Diamond Glaze

Diamond Glaze is een vernislijm op waterbasis die kristalhelder opdroogt. Daardoor is het gebruik van Diamond Glaze in zelfgemaakte sieraden, bij uitstek geschikt bij het maken van glas cabochons met afbeeldingen of foto’s op papier.

Doordat de Diamond Glaze vrij vloeibaar is en toch snel droogt, kun je dit gemakkelijk verwerken tussen je cabochonglaasje en de papieren afbeelding. De Diamond Glaze droogt onzichtbaar op zodat je een glashelder resultaat krijgt.

Glashelder effect Diamond Glaze

Het voordeel van Diamond Glaze is dat het niet vergeeld of gelig opdroogt. Dit zie je bij andere lijmsoorten wel vaak terug. Zonde als je zelfgemaakte sieraden met cabochons binnen afzienbare tijd al aan het vergelen zijn. Daarom gebruik je geen sieradenlijm tussen je cabochon glaasje en je afbeelding, maar Diamond Glaze. Je behaalt dan het beste resultaat met je zelfgemaakte sieraden.

Zodra je glascabochon met afbeelding voldoende is gedroogd kun je deze in een cabochonsetting plakken. Dit doe je bij voorkeur met sieradenlijm zoals hasulith of E-6000. Doe dit niet met de diamond glaze. Die is daar niet geschikt voor.

Diamond Glaze als coating

Je kunt Diamond Glaze ook zonder glaasje over een afbeelding heen doen. Dan gebruik je de Diamond Glaze als coating om je afbeelding te sealen. Daarmee krijg je een glanzend glasachtig effect over je afbeelding heen. Dit is wel een stuk minder mooi dan met een cabochon glaasje, maar het geeft net even een mooie glanzende highlight aan je afbeelding.

Een laagje Diamond Glaze kan je afbeelding ook beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je kunt Diamond Glaze dus ook gebruiken op afbeeldingen waar je geen sieraden mee maakt. Bijvoorbeeld bij scrapbooking.

Het juiste papier voor je glascabochons

Ik gebruik voor het maken van gepersonaliseerde cabochons met Diamond Glaze en cabochon glaasjes nooit fotopapier. Dit kan snel gaan vlekken of verkleuren. In plaats daarvan gebruik ik 160 grams printpapier. Dat is dik papier. Liefst in combinatie met een laserprinter omdat een inkjet ook sneller kan gaan vlekken tijdens de bewerking.  Wees met inkjet geprinte afbeeldingen dus voorzichtiger tijdens het verwerken.

Bij Xitin Beads is de Diamond Glaze in verschillende flesjes verkrijgbaar.

Terug

E. Edelsteen

Edelsteen sieraden

Edelstenen heb je in allerlei verschillende soorten, van enorm duur en zeldzaam (denk aan diamanten) tot minder zeldzaam en betaalbaar. Veel edelsteen soorten worden ook wel halfedelstenen genoemd. Mooie edelstenen lenen zich goed als blikvanger bij het sieraden maken

Van edelsteen worden vaak mooie stenen geslepen in allerlei vormen en soorten die je weer goed kunt gebruiken in sieraden.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Edelsteen kralen
 • Cabochons van edelsteen
 • Mooie getrommelde stenen om met aluminium wire iets moois van te maken
 • Chipstone of ook wel edelsteen split of edelsteen chips genoemd
 • Ruwe brokjes edelsteen
 • Edelsteen donuts
 • En nog veel meer…..

Er zijn ook edelstenen die worden gebruikt om andere duurdere edelsteensoorten na te bootsen. Denk bijvoorbeeld aan howliet. De edelsteen Howliet is normaal gesproken wit met zwarte en grijze aderen. Deze steen wordt veel geverfd om het veel duurdere turkoois na te bootsen. Vaak heet het dan howliet turquoise. Dit howliet wordt veel gebruikt bij het maken van leuke sieraden met kralen en cabochons. 

Natuurlijk of gekweekt

Naast de natuurlijke edelstenen zijn er ook de gekweekte edelstenen. Deze worden in laboratoria gekweekt. Vaak worden deze aangeduid met het woord “synthetisch”. zulke stenen zijn bijna niet van de natuurlijke variant te onderscheiden en worden soms zelfs mooier gemaakt dan de natuurlijke variant. Je mag ze dan ook gewoon edelsteen noemen, maar je moet er wel bij vermelden of ze synthetisch zijn of geverfd etc. 

Veel van de edelstenen die in kralenwinkels worden aangeboden zijn synthetisch. Dit staat er vaak niet bij vermeld. Meestal omdat de verkopers het simpelweg niet eens weten. Zelf probeer ik altijd op zoek te gaan naar de natuurlijke varianten.

Als ik een synthetische variant heb ingekocht wordt dit altijd vermeld. Dan weet je in ieder geval of je zelfgemaakte sieraden maakt van natuurlijke edelsteen of van gekweekte edelsteensoorten.

Werking van edelstenen

Edelstenen hebben volgens veel bronnen een bepaalde werking en allerlei krachten. Per edelsteen soort kan het heel wisselend zijn wat voor krachten en werking er bij de steensoort hoort. Zo zouden er bepaalde edelstenen aan sterrenbeelden te koppelen zijn. Er bestaan ook geboortestenen. Veel van deze edelstenen worden dan ook vaak ter verlichting van aandoeningen of ziektes gedragen. 

Ze zeggen dat zodra je de edelsteen uit je sieraad verliest. Dat deze zijn werk heeft gedaan en je hem niet meer nodig hebt. 

Wil je graag sieraden maken met kralen van edelsteen? Bekijk hier het assortiment edelsteen kralen van Xitin  Beads

Terug

F. Fimo Klei

Fimo klei sieraden

Fimo klei is een polymeerklei die je moet afbakken om uit te harden. De naam “Fimo” is dus eigenlijk de merknaam van deze polymeerklei. Maar de naam Fimo klei wordt ook vaak gebruikt om dit type klei aan te duiden. Daardoor is Fimo klei één van de bekendere soorten polymeerklei.

Met polymeer klei kun je zelf hele leuke sieraden maken. Je kunt zelf vormen maken van de klei en boetseren. En je kunt ook gebruik maken van mallen om de klei naar wens te vormen.

Er worden ook vaak mooie kralen van polymeer klei gemaakt. Maar ook prachtig versierde cabochons of leuke figuurtjes zoals ijsjes, waar dan oorbellen of een hanger van worden gemaakt. De mogelijkheden om met polymeerklei zelf sieraden te maken zijn echt eindeloos.

Soorten Fimo Klei

Deze polymeerklei is in vele kleuren en soorten verkrijgbaar. De verschillende soorten Fimo klei zijn onder andere:

 • Soft
 • Professional
 • Effect
 • Leather Fimoklei
 • Fimo Kids

Polymeerklei bak je af in een normale huishoudoven. De ideale temperatuur om je klei af te bakken is 110 graden celcius. Je bakt de klei dan 30 minuten af. Gebruik eventueel een oven thermometer om de temperatuur constant te houden.

Heb je het nog niet geprobeerd om met  klei sieraden te maken? Dan kan ik het je van harte aanbevelen. Ga het gewoon eens proberen. Je vindt hier een leuke DIY tutorial voor een fimoklei hanger.

Terug

G. Gilders Paste

Gilders Paste

Om metalen of andere sieradenonderdelen in te kleuren kun je Gilders Paste gebruiken. Gilders paste is een wax wat wordt gebruikt om producten in te kleuren of een tintje mee te geven. De gilderspaste lijkt een beetje op schoensmeer en zit net als schoensmeer ook in een soortgelijk blikje.

Onmiskenbaar is de redelijk sterke geur van Gilders paste. Dit heeft een vrij sterke terpentine achtige geur, die vrijkomt zodra je het blikje opent. Om die reden bewaar ik het blikje vaak in een afgesloten zakje of bakje en open ik het alleen kort om wat van de wax uit het blikje op mijn poetsdoekje te doen.

Vele kleuren Gilders Paste

Je hebt gilders paste en heel veel verschillende kleuren. Zowel metaalkleuren als normale kleuren. Denk hierbij aan:

 • zwart
 • patina
 • zilver
 • goud
 • brons
 • koper
 • geel
 • rood
 • blauw
 • groen
 • grijs
 • paars en nog veel meer….

Materialen om Gilders Paste op te gebruiken

Het gebruik van Gilders Paste leent zich uitstekend om gravures en sieraden gemaakt met slagletters in te kleuren. Je kunt het op heel veel materialen gebruiken zoals:

 • metaal
 • leer
 • glas
 • keramiek
 • polymeer klei
 • reeds uitgeharde resin
 • uitgeharde giethars / epoxy
 • hout

Zelf gebruik ik Gilders Paste veel op verschillende  metalen zoals armbandstrips, ringstrips of slagletterplaatjes. Deze zijn gemaakt van onder andere aluminium, tin, koper, zilver, messing en stainless steel / RVS.

Mengen van kleuren

Je kunt gilders paste ook goed mengen. Dit kun je doen in een apart bakje. Met een spateltje kun je de kleuren dan mengen. Is de gilders paste wat uitgedroogd. Dan kun je dit met een druppeltje verf tinner en een spateltje weer vloeibaar maken. Op die manier kun je het product jarenlang blijven gebruiken.

Verschillende laagjes Gilders Paste

Op je sieraden, slagletterplaatjes of polymeerklei werkstukken, kun je verschillende laagjes gilders paste aanbrengen. Zo kun je de kleuren ook mooi in elkaar over laten lopen of met een andere kleur een figuurtje maken bovenop een eerder laagje gilders paste. Dit kun je doen met een sponsje, poetsdoekje, make-up kwastje, borsteltje of een penseeltje.

Droogtijd Gilders Paste

De droogtijd van deze bijzondere kleurwax is afhankelijk van de ondergrond en van de vloeibaarheid van de wax. Over het algemeen wordt 60 minuten aangehouden als aanraak droogtijd. Het echt goed droog laten worden wordt 12 uur voor gerekend. Wil je je werkstuk met gilders paste nog licht polijsten. Zorg dan dat deze minimaal 24 uur heeft gedroogd.

Wil je zelf graag je zelfgemaakte sieraden inkleuren? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment met Gilders Paste.

Terug

H. Hangers

Hangers om sieraden van te maken

Hangers worden vaak aan kettingen gebruikt. Meestal wordt een hanger als enkel sieraad aan een schakelketting, balletjes ketting of leren koord gebruikt. Dan blijft je hanger de blikvanger van het complete sieraad. De meeste hangers hebben vaak ook geen extra opschmuck nodig. Zij hebben van zichzelf vaak al voldoende uitstraling.

Hangers als halffabrikaat

Toch bestaan er ook hangers waar je zelf nog wel iets mee moet doen om ze tot een volwaardige kettinghanger te kunnen maken. Dit worden halffabrikaten genoemd. Ze vormen de basis van de hanger die het uiteindelijk gaat worden. Soms moet je nog kleine glinsterende puntsteentjes aan de hanger toevoegen, een cabochon, kralen, veren, kleine bedeltjes of andere sieradenonderdelen.

Veel handgemaakte sieraden worden voorzien van de meest prachtige hangers die als blikvangers dienst doen.

Zelfgemaakte Hangers

Natuurlijk kun je hangers ook helemaal zelf maken. Je kunt heel veel verschillende technieken  zelf een hanger maken zoals:

 • zagen uit metaal zoals zilver, koper, aluminium
 • rijgen met kralen
 • borduren met kralen (bead embroidery)
 • gieten met giethars of UV-resin 
 • van Fimo klei maken
 • naaien met kralen en soutache koord
 • zagen uit hout
 • vormen met aluminium draad
 • en nog veel meer….

Wil je graag hangers kopen voor je zelfgemaakte sieraden? Bekijk dan eens dit assortiment hangers van Xitin Beads

Terug

I. Ibiza Sieraden

Zelf Ibiza sieraden maken

De naam Ibiza sieraden is eigenlijk een verzamelnaam van kleurige drukke sieraden met kleine kraaltjes, goudtinten als metaal en zilver, kwastjes, bedels, muntjes en schelpjes. Vaak worden Ibiza sieraden en bohemian style in één adem genoemd.

Eigenlijk is niet direct goed aan te duiden wat nu echt Ibiza sieraden zijn. Iedereen hangt daar een eigen interpretatie aan. Het staat vooral heel hip en trendy om die naam te gebruiken voor je sieraden. Maar dat ze lekker druk zonnig en vooral heel kleurig zijn staat als een paal boven water.

Armcandy Ibiza Sieraden

Sommige Ibiza sieraden zoals armbandjes worden vaak met meerdere tegelijk om de arm gedragen. Dit wordt ook wel armcandy genoemd. Een soort kleurige snoepachtige armbanden  waarvan je er dus een heleboel tegelijk om je arm draagt.

Verschillende sieraden technieken

Voor het zelf maken van Ibiza sieraden worden allerlei verschillende technieken gebruikt. Denk hierbij aan:

 • weven
 • rijgen
 • knopen
 • schakelen
 • en vooral het samenvoegen van meerdere technieken tot één geheel.

Zomerse Ibiza uitstraling

Zolang je jouw zelfgemaakte Ibiza sieraden een lekkere kleurige en zomerse uitstraling mee geeft en ze versiert met mooie schelpjes en kwastjes, kun je een hele vrolijke gekleurde collectie opbouwen waar een vrij groot publiek voor warm loopt. Je kunt er in ieder geval allerlei vrolijke sieradenonderdelen en hobbymaterialen voor gebruiken.

Wil je leuke schelpen kopen voor je Ibiza sieraden? Bekijk dan eens dit schelpen assortiment

Terug

J. Jumpringen

Jumpringetjes

Jumpringen zijn onmisbaar als je aan het zelf sieraden maken bent geslagen. De jumpringen worden ook wel montage ringen, bevestigingsringen of oogjes genoemd.

Het is één van de meest belangrijke sieradenonderdelen die je gebruikt bij het zelf sieraden maken. Daarmee is het eigenlijk ook één van de meest onmisbare sieradenonderdelen, die je op enorm veel verschillende manieren kunt gebruiken in je handgemaakte sieraden.

Gebruik van Jumpringen in zelfgemaakte sieraden

Bij het gebruik van jumpringen moet je goed opletten dat je ze weer goed sluit. Als je de jumringen na het openen weer dicht buigt, dan moeten de uiteinden van de jumpringen weer strak tegen elkaar aan komen te zitten.

Een klein kiertje kan er voor zorgen dat je jouw zelfgemaakte sieraad verliest. Of dat je onderdelen die je met een jumpring aan je zelfgemaakte sieraden hebt gehangen verliest. Dat is natuurlijk zonde van al het harde werken om zelf leuke sieraden te maken!

Je kunt jumpringen onder andere op de volgende manieren gebruiken:

 • slotje aan sieraad bevestigen
 • oogje om slotje aan vast te haken zodat sieraad gesloten kan worden
 • om een eind- of verlengkettinkje mee te maken
 • bedels bevestigen aan je sieraad
 • kralen aan je sieraad hangen
 • chainmaille sieraden mee maken
 • hangers aan kettingen bevestigen

Dubbele jumpringen

Er bestaan ook dubbele jumpringen. Deze worden ook wel splitringen genoemd. Die gebruik je vaak als je dun draad gebruikt. Maar ook bij oogjes van veterklemmetjes die vaak van plat metaal zijn gemaakt met een gaatje erin.

Je gebruikt de splitringen bij voorkeur ook bij bevestiging aan dun draad, dunne kettingen of plat dun metaal met een gaatje erin om iets aan te bevestigen. Want dun of fijn materiaal glipt snel tussen de opening van je normale open jumpringetjes door.

Met een splitring is de kans dat je een onderdeel verliest een stuk kleiner. Omdat deze eerst een bepaalde weg tussen de dubbele loop van de ringen af moet leggen voordat deze los raakt. Kijk dus goed wat voor materiaal je gebruikt en beslis op basis daarvan of je een open jumpring of een splitring in je handgemaakte sieraden gebruikt.

Terug

K. Kralen

Kralen

Het gebruik van kralen als versiersel stamt al uit de oudheid. In vroeger tijden werden kralen gezien als statussymbool, gebruikt als betaal- of ruilmiddel of om aan te duiden wat de huwelijkse staat van een meisje was. (bron: wikipedia)

Sieraden van kralen maken

Alle kralen hebben minimaal één rijg gat waarmee ze op een draad of koord tot een sieraad geregen kunnen worden. Er bestaan ook kralen met meerdere rijggaten. Hiermee kun je door middel van complexere rijgtechnieken de prachtigste handgemaakte sieraden maken. Met kralen die één of meerdere rijggaten hebben, kun je vele soorten leuke sieraden zelf maken. Denk hierbij aan:

 • een hanger van kralen
 • kralen armbandjes
 • oorbellen met kralen
 • kralen kettingen
 • ringen van kralen
 • enkelbandjes met kralen
 • bedels van kralen
 • geborduurde sieraden met kralen (beadembroidery)
 • haarbeugels, haarclips of haarspelden met kralen
 • sleutelhangers met kralen en nog veel meer….

Verschillende materialen om kralen van te maken

Kralen worden van enorm veel verschillende materialen en vormen gemaakt. Als je er een gat in kunt boren dan kun je er in principe al een kraal van maken. Dit zorgt ervoor dat er heel veel variatie is in de sieraden die met kralen worden gemaakt. En dat je eindeloos veel unieke zelfgemaakte sieraden kunt maken, zonder dat je iets maakt wat een ander al heeft gemaakt. Voorbeelden van de meest gangbare kralen zijn:

 • glaskralen
 • edelsteen kralen
 • acryl kralen
 • houten kralen
 • resin kralen
 • keramiek kralen
 • metalen kralen
 • kralen van edelmetalen zoals zilveren kralen en gouden kralen
 • plastic kralen
 • Natuurlijke kralen gemaakt van zaden en pitten
 • fimo klei kralen
 • been kralen die van bot zijn gemaakt
 • schelp kralen
 • kokos kralen
 • kristal kralen
 • parels, zoetwaterparels
 • natuursteen kralen en nog veel meer….

Zelf glaskralen maken

Je kunt ook zelf glaskralen maken. Je verhit dan een staafje glas met een brander zodat het glas vloeibaar wordt. Dit vloeibare glas wikkel je om een metalen staaf zodat er een bolletje op de staaf ontstaat. Als je deze laat afkoelen en van het staafje verwijderd ontstaat er een kraal. 

Bovenstaande is natuurlijk heel beknopt beschreven. Want om zelf glaskralen te branden heb je wel wat kennis en ervaring nodig. Je kunt op verschillende plaatsen in het land workshops glaskralen branden volgen. Even googlen en je vindt wel een workshop glaskralen branden in jouw buurt. Zeker een aanrader om eens te gaan doen met bijvoorbeeld je vriendinnen, zus of collega’s.

Bekende kralen merken en  kralen soorten

Naast de hoeveelheid aan materialen waar kralen van gemaakt kunnen zijn, bestaan er ook bekende kralenmerken en kralensoorten. De meest bekende merken en soorten zijn:

 • Miyuki
 • Swarovski
 • Les Perles Par Puca
 • Preciosa
 • Matubo

Bekende soorten kralen zijn onder andere

 • Czech Glaskralen
 • Chinese kristalglas kralen
 • Rocailles
 • Millefiorie kralen
 • Lampwork kralen
 • Cloisonné kralen
 • Strijkkralen 
 • Schuifkralen / sliders

Kortom, er bestaan enorm veel verschillende kralen om handgemaakte sieraden mee te maken. Laat je vooral inspireren door de leuke kralen van Xitin Beads. Daarmee kun je zelf super gave en vooral leuke sieraden maken.

Terug

L. Leer

Leer koord

Leder is een geweldig mooi product om leuke sieraden van te maken. Met leer kun je heel veel kanten op. Het meeste leer is gemaakt van dierlijke materialen. Zoals van een rund of buffel. Maar je hebt ook kunstleer en zelfs vegan leer.

Mooi leer om je handgemaakte sieraden van te maken heb je in verschillende vormen. Denk hierbij aan:

 • rond leerkoord
 • plat leerkoord
 • gevlochten leerkoord
 • figuurtjes van leer
 • lapjes leer om zelf figuurtjes uit te maken

Voor het maken van leuke sieraden van leerkoord, bestaan verschillende sieradenonderdelen die speciaal voor het gebruik met leer zijn gemaakt. Zoals sluitingen, gespen, rivets, studs of mooie schuifkralen, ook wel sliders genoemd.

Teksten in leer slaan

Je kunt leer ook gebruiken om met slagletters teksten in te slaan. Hiervoor bestaan speciale slagletters. Maar ook de slagletters die voor metalen zijn bestemd kun je gebruiken op leer. Er bestaan verschillende types slagletters om voor het zelf sieraden maken. Je hebt slagletters in letters, cijfers, tekens of leuke figuurtjes, die laatste worden ook wel design stempels genoemd. Daarnaast bestaan er ook allerlei leuke lettertypes.

Zo kun je altijd leuke sieraden maken die voor de drager een persoonlijk tintje hebben. Voor gebruik van slagletters op leer wordt vaak tuigleer gebruikt, omdat hier de afdruk van de letters veel duidelijker in blijven staan.

Rond leerkoord

Een type leerkoord wat zich goed leent om zelfgemaakte sieraden van te maken, is het ronde leerkoord. Je hebt rond leer koord in verschillende diktes en kleuren. Vaak is het leer geverfd waardoor het zijn kleur krijgt. Ook voor rond leer koord bestaan weer vele soorten sieradenonderdelen waarmee je zelf super leuke sieraden maakt.

Wil je ook zelf sieraden maken van rond leer koord? Je vindt hier een DIY tutorial van een armband van leerkoord. Waarmee je zowel een herenarmband als een damesarmband kunt maken.

Terug

M. Mallen

Epoxymallen gietharsmallen

Met behulp van mallen kun je leuke sieraden maken. Daarnaast kun je mallen ook gebruiken om zelf je sieradenonderdelen of kralen te maken. Mallen kun je onder andere gebruiken bij het gieten van je sieradenonderdelen. Basisproducten die je in mallen kunt gebruiken om handgemaakte sieraden,  sieradenonderdelen en kralen mee te maken zijn onder andere:

 • epoxy
 • giethars
 • UV resin
 • fimo klei
 • zilverklei
 • epoxyklei
 • of andere soorten klei

Veel mallen zijn vaak gemaakt van siliconen. Soms ook van andere kunststoffen. Maar niet iedere mal is geschikt voor elk materiaal wat je wilt gebruiken. Sommige kunststof mallen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruik met UV resin. Bij een ongeschikte mal blijft je werkstuk aan de mal plakken, waardoor je mal beschadigt raakt. Er bestaan speciale giethars sieraden mallen die vaak van siliconen zijn gemaakt. Deze giethars sieraden mallen werken vaak erg fijn bij het zelf sieraden maken.

Deze gietharsmallen kun je ook gewoon voor klei gebruiken. Er zijn mensen die hun fimo klei in de mal afbakken. Maar niet alle mallen zijn geschikt om klei in af te bakken. Het is sowieso verstandig om klei niet in een mal af te bakken maar deze eerst voorzichtig uit de mal te halen voor je de klei in de oven doet. Klei die vanzelf uithard kun je vaak wel in een mal laten drogen.

Als je giethars sieraden mallen of andere mallen voor zelf sieraden maken zoekt, kijk dan altijd goed bij de specificaties van de aangeboden sieraden mallen. Daar lees je voor welke materialen de mallen wel of niet geschikt zijn. Op die manier heb je altijd de juiste mal in huis.

Terug

N. Nietstiften

Nietstiften

Wat zijn nietstiften eigenlijk? Nietstiften zijn metalen staafjes met aan één kant een stoppertje in de vorm van een plat metalen plaatje, bolletje, bloemetje of ander versiersel. De nietstiften zijn veel gebruikte sieradenonderdelen die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld kralen tot bedels kunt omtoveren. Op die manier kun je een mooie kraal als bedel aan je handgemaakte sieraden hangen. Of van een grote kraal een hanger maken en die aan je zelfgemaakte ketting hangen.

Zodra je jouw kralen op je nietstift hebt geregen, maak je van het laatste stukje van je nietstift een mooi oogje. Dit oogje bevestig je dan aan je zelfgemaakte sieraden.

Leuke figuurtjes om met een nietstift te maken

Maar je kunt ook andere leuke sieraden maken met nietstiften. Denk aan de geluksengeltjes. Die worden ook op een nietstift geregen. Naast een geluksengeltje kun je met kralen nog veel meer mooie figuren maken die je op een nietstift kunt rijgen. Denk hierbij aan:

 • libelles van kralen
 • vlinders van kralen
 • gelukspoppetjes
 • sneeuwpoppetjes
 • bruidjes en bruidegommetjes
 • paashaasjes  van kralen

En zo zijn er nog wel meer te verzinnen. Dus gebruik vooral je creativiteit en fantasie om nog meer zelfgemaakte sieraden met nietstiften te maken.

Metaalkleuren van nietstiften

Je kunt de nietstiften qua kleur vaak aanpassen aan de overige metaalkleuren van de sieradenonderdelen die je in jouw zelfgemaakte sieraden gebruikt. Denk aan zilverkleur, goudkleur, brons, gunmetal of koper. Ze zijn er in de meest gangbare metaal kleuren die je voor je zelfgemaakte sieraden kunt gebruiken. Daardoor passen deze handige nietstiften altijd bij de rest van de sieradenonderdelen die je op dat moment in je handgemaakte sieraden gebruikt.

Wil je graag zelf iets leuks maken met nietstiften? Neem dan eens een kijkje bij de nietstiften in mijn webshop.

Terug

O. Oorbellen

Oorbellen maken

Oorbellen zijn leuke sieraden die heel erg veel worden gemaakt. Je kunt met zelfgemaakte oorbellen enorm variëren. In zowel de gebruikte sieradenonderdelen als kralen. Maar ook in allerlei technieken om zelf leuke sieraden te maken. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt er wel zelf oorbellen mee maken.

Er zijn verschillende sieradenonderdelen waarmee je een oorbel aan je oor kunt bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Oorbelhaakjes
 • Oorbelhoops
 • Oorbelstekertjes
 • Oorbelclips
 • Oorbelmagneetjes
 • Creoolen

De meest gebruikte sieradenonderdelen voor het zelf maken van oorbellen zijn oorbelhaakjes en oorstekertjes. Deze oorbel sieradenonderdelen heb je werkelijk in allerlei varianten en metaalkleuren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Cabochon oorbelhaakjes en oorstekertjes
 • Glue-on oorstekers
 • Oorknopjes met oogje eraan
 • Klaphaakjes
 • Oorhaakjes voor verwisselbare hangertjes en nog veel meer.

Vind jij het ook leuk om zelf oorbellen te maken met kralen of andere mooie materialen? Kijk dan eens in de webshop van Xitin Beads voor mooie sieradenonderdelen op het gebied van oorbellen materialen.

Terug

P. Parels

Parels

Parels zijn te onderscheiden in natuurlijke parels, zoals de zoetwaterparels of de hele dure zoutwaterparels. Daarnaast bestaan er ook namaak parels zoals glasparels en acrylparels.

Tegenwoordig komen er nog maar weinig parels zo uit de natuur. De meeste zoetwater parels en zoutwater parels worden gekweekt in mosselen en oesters. Omdat de gangbare sieradenontwerper niet snel met de behoorlijk dure zoutwaterparels zal werken, laat ik de zoutwaterparel verder rusten.

Zoetwaterparels

De zoetwaterparel wordt wel veel gebruikt in zelfgemaakte sieraden. Dit is een natuurproduct ook al worden ze tegenwoordig gekweekt door de mens. Zoetwaterparels worden gemaakt door mosselen.

Een oogst met zoetwaterparels kan soms per schelp al meer dan 50 parels tegelijk opleveren. Om die reden zijn ze relatief goedkoop in verhouding met de zoutwater parel en sneller terug te vinden in handgemaakte sieraden die je niet bij een juwelier koopt.

Ik vind zoetwaterparels altijd heel mooi als er leuke sieraden mee worden gemaakt waarin echt zilveren sieradenonderdelen worden gebruikt. Dat straalt dan toch een bepaalde luxe uit die je handgemaakte sieraden net even naar een wat hoger niveau tillen.

De glasparel

Glasparels zijn eigenlijk gewoon glaskralen die voorzien zijn van een laagje verf met een parelmoeren glans. Je kunt glasparels in vele kleuren en maten krijgen en er leuke handgemaakte sieraden van maken. Een glasparel kan helaas wel slijten. Het parelmoeren laagje kan er vanaf gaan waardoor je een blanco glaskraal over houdt. Glasparels worden heel veel gebruikt bij het zelf sieraden maken.

Acryl Parels

Bij acryl parels zie je vaak dat deze kralen van een bepaalde kunststof zijn gemaakt die de parelmoeren glans reeds heeft. Meestal is er geen verf laagje nodig omdat het materiaal waarvan het is gemaakt al van deze kleur is. Toch wordt in sommige gevallen ook hier nog wel eens met een laagje verf in een parelmoeren glans gewerkt. Dit is compleet afhankelijk van de fabrikant die deze kralen produceert.

Omdat acryl kralen van kunststof zijn kun je hiervan heel goed lichtgewicht sieraden maken. Dit zie je dan veel terug in zelfgemaakte sieraden voor kinderen of soms ook wel als versiering op bruidsjurken en andere bruidsaccessoires.

Bekijk mijn kralen assortiment in de webshop als je op zoek bent naar parels

Terug

Q. Quartz Kralen

Quartz kralen

Als je op zoek bent naar mooie kralen voor het zelf sieraden maken, dan is de quartz kraal een prachtige kraal om te gebruiken. Quartz wat in het Nederlands gewoon kwarts wordt genoemd zijn edelsteen soorten. Er bestaan verschillende soorten quartz waar kralen van worden gemaakt.

De meest bekende soorten quartz waar kralen van worden gemaakt zijn:

 • Rozenkwars
 • Bergkristal
 • Rookkwarts
 • Rutielkwarts
 • Citrien
 • Amethist
 • Carneool
 • Agaath
 • Toermalijnkwarts
 • Aventurijn en nog veel meer.

Veel quartz soorten hebben insluitsels die kenmerkend zijn voor de soort. Zo bestaat de toermalijnkwarts uit het transparante bergkristal met daarin insluitsels van zwart toemalijn. Overigens een prachtige en zeer decoratieve quarts soort om zelfgemaakte sieraden mee te maken.

Dus wil je echt mooie kralen hebben voor het zelf sieraden maken? Ga dan ook eens in onze webshop kijken voor prachtige quartz kralen.

Terug

R. Rijgdraad

Rijgdraad

Rijgdraad valt ook onder de sieradenonderdelen. Het gebruik van rijgdraad in handgemaakte sieraden, is misschien wel een onderwerp waar de meeste vragen over binnen komen als je een online kralenwinkel zoals Xitin Beads heeft.

Ik krijg wekelijks wel een keer de vraag welk rijgdraad iemand het beste kan gebruiken om zelf leuke sieraden te maken. Vaak wordt ook de vraag gesteld welke overige sieradenonderdelen er bij het rijgdraad kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om een bepaald kralen armbandje te maken of die ene super leuke ketting die ze ergens hebben gezien.

Voor ieder type sieraad is wel een type rijdraad aan te raden. Maar één bepaald type rijgdraad kan ook weer voor meerdere soorten zelfgemaakte sieraden worden gebruikt. Zo kun je handgemaakte sieraden zowel rijgen met rijgdraad, als borduren met hetzelfde draad die daar ook geschikt voor is.

Of kun je een zelfgemaakte kralen ketting met hele kleine kraaltjes op gecoat staaldraad rijgen, maar kun je er ook grote kralen mee rijgen. Bij beide soorten kralen heb je dan vaak dezelfde sieradenonderdelen nodig om je handgemaakte sieraden af te werken.

Soorten rijgdraad

Er bestaan vele soorten rijgdraad die je kunt gebruiken. Veel van deze soorten worden onder verschillende merken uitgegeven. Neem bijvoorbeeld C-lon draad en S-lon draad. Dit is hetzelfde draad, echter heeft het een andere fabrikant of leverancier waardoor de merknaam net even anders is. Maar voor het gebruik in je zelfgemaakte sieraden maakt het weinig uit welke naam het heeft.

Verschillende soorten rijgdraad zijn onder andere:

 • Gecoat staaldraad
 • Nylon draad
 • Zijde draad
 • Elastiek
 • IJzerdraad
 • Pareldraad

Het gebruik van rijgdraad in zelfgemaakte sieraden is daarnaast ook heel persoonlijk. De één werkt graag met nylondraad, de ander met zijdedraad. En daar tussen in zitten nog vele soorten rijgdraad om kralen mee te rijgen waar iemands voorkeur naar uit kan gaan. Ieder type draad kent zijn eigen afwerking en zijn eigen soort zelfgemaakte sieraden.

Merken rijgdraad

Zoals gezegd heb je vele soorten rijgdraad. Deze soorten worden vaak verward met de merknamen. De merken die rijgdraad in hun assortiment hebben, gebruiken soms dezelfde types rijgdraad als andere merken. Een merk is dus een naam en niet direct een bepaald soort rijgdraad.

Enkele merken rijgdraad zijn:

 • Miyuki draad
 • Beadalon draad
 • Fireline
 • S-lon draad
 • C-lon draad
 • Nozue Sonoko
 • Griffin pareldraad

Hoe het ook mag zijn, bij het zelf sieraden maken met rijgdraad komt naast de geschiktheid van het draad en de bijpassende sieradenonderdelen, ook een persoonlijke voorkeur om de hoek kijken. Deze persoonlijke voorkeur voor een bepaald type rijgdraad, ontstaat vaak naarmate mensen meer sieraden zelf maken en vaker verschillende soorten rijgdraad gaan uitproberen.

Benieuwd welke soorten rijgdraad Xitin Beads in het assortiment heeft? Neem dan een kijkje in de webshop bij ons rijgdraad.

Terug

S. Satijnkoord

Satijnkoord

Van satijnkoord kun je erg leuke sieraden maken. Het ziet er glanzend uit en voelt zacht en glad aan. Daardoor is het een erg prettig materiaal om te dragen. Je kunt satijnkoord heel goed combineren met allerlei leuke sieradenonderdelen en mooie kralen. Voor sieraden maken met satijnkoord heb je vaak wel kralen nodig met een wat groter gat omdat satijnkoord vaak wat dikker is, al heb je ook wel dunnere varianten.

Ketting van satijnkoord maken

Satijnkoord wordt soms gebruikt als ketting om een hanger aan te dragen omdat je dit in vele kleuren kunt krijgen. Waarmee je het goed op de kleuren in je hanger of kleding kunt afstemmen. Voor het dragen van een hanger aan satijnkoord gebruik je vaak wat dikker satijnkoord van 2mm dik.

Zo’n ketting wordt meestal gesloten met behulp van een knoop die op zo’n bepaalde manier in het draad wordt geknoopt dat deze schuifbaar is. Dit wordt ook wel een schuifknoop of slider knot genoemd. Omdat satijnkoord glad en zacht is leent dit materiaal zich goed voor zo’n schuifknoop. Maar je kunt een zelfgemaakte ketting van satijnkoord ook prima sluiten met een slotje.

Armband van satijnkoord maken

Ook leuke armbandjes maken van satijnkoord is een hot item. Zo kun je met macrame technieken hele leuke sieraden maken. Zoals van die kleurige vriendschapsarmbandjes met allerlei leuke patronen. Hier kun je kralen in verwerken, maar het satijnkoord leent zich ook prima om zonder kralen hele mooie zelfgemaakte sieraden te knopen.

Maar je kunt ook hele simpele armbandjes maken van satijnkoord door een leuke connector te gebruiken in het midden van het koord. De connector is dan de blikvanger en het satijnkoord vormt de rest van het armbandje. je kunt dit sluiten met een slider knot, maar ook met een sieraden slotje die je met behulp van sieradenonderdelen als een veterklemmetje en jumpringen aan elkaar vast maakt.

Een ander voorbeeld van leuke armbanden van satijnkoord zijn de shamballa armbandjes. Dit zijn armbanden waarbij de kralen met een bepaalde knooptechniek worden vast geknoopt in het satijnkoord. Voor shamballa armbanden worden vaak edelsteen kralen gebruikt in combinatie met het satijnkoord. Dit geeft een mooi effect. Shamballa armbanden worden vrijwel altijd gesloten met een handige schuifknoop. Zo kun je hem zelf gemakkelijk om en afdoen.

Zelf sieraden maken met satijnkoord is erg leuk om te doen. Het satijnkoord is in heel veel kleuren en diktes verkrijgbaar. Dus heb je nog nooit leuke sieraden met satijnkoord gemaakt? Pas het dan binnenkort eens toe in je handgemaakte sieraden en ontdek de voordelen van zelfgemaakte sieraden van satijnkoord.

Terug

T. Tangen

tangetjes voor sieraden

Tangen om leuke sieraden te maken. Welke zijn er allemaal en waar gebruik je ze eigenlijk voor? Er zijn veel tangen die je kunt gebruiken bij het zelf sieraden maken. Enkele sieraden tangen die heel vaak worden gebruikt voor handgemaakte sieraden zijn de:

 • Platbektang
 • Rondbektang
 • Zijkniptang
 • Knijpkralentang
 • Splitringtang
 • Multitang / Multitool

Er bestaan nog veel meer soorten tangen. Die zijn vaak voor hele specifieke sieradentechnieken bedoeld. De sieraden tangen uit bovenstaand lijstje zijn de meest gebruikte die je eigenlijk gewoon al standaard in huis hoort te hebben als je zelf leuke sieraden maakt.

Platbektang

Deze tang wordt vooral gebruikt voor het vasthouden van je sieraden of sieradenonderdelen als je delen van je zelfgemaakte sieraden aan elkaar wilt bevestigen. Ook wordt de platbektang veel gebruikt bij het openen en sluiten van jumpringen.

Rondbektang

Het gebruik van de rondbektang vind je veel terug bij het kettelen van kralen, bedeltjes of andere sieradenonderdelen. De rondbektang wordt voornamelijk gebruikt om oogjes te vormen in kettelstiften of nietstiften. Dit zijn sieradenonderdelen die als doel hebben om aan kralen één of meerdere oogjes te maken. Die oogjes worden dan gevormd met behulp van zo’n rondbektang.

Zijkniptang

Onmisbaar bij het zelf sieraden maken is de zijkniptang. Met deze tang knip je de metalen sieradenonderdelen die je in handgemaakte sieraden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het op maat knippen van ketting. Of als je kettelstift of nietstift iets te lang is dat je er een stukje vanaf knipt. Maar ook als je gecoat staaldraad, binddraad of ander metaaldraad gebruikt is de zijkniptang onmisbaar. Sommige mensen gebruiken hun zijkniptang ook om stukjes rond leerkoord af te knippen. Zelf probeer ik de zijkniptang alleen voor metalen te gebruiken.

Knijpkralentang

Het woord knijpkralentang zegt het eigenlijk al. Met een knijpkralentang knijp je de knijpkraaltjes dicht die je hebt gebruikt in je handgemaakte sieraden. Dit kan ook met een platbektang. Maar in de knijpkralentang zit een soort ribbeltje wat ervoor zorgt dat je knijpkraal op een betere manier vast wordt gezet dan het geval is met een platbektang. Ook kun je de knijpkralentang gebruiken om knijpkraalbeschermers over je knijpkralen heen dicht te knijpen.

Splitringtang

Als je zuinig op je nagels bent, dan gebruik je bij voorkeur een splitringtang bij het zelf sieraden maken. De splitringtang is voorzien van een puntje die aan één van de uiteinden van de bek van deze tang zit. Dit puntje steek je tussen de twee loops van je splitring in zodat je een opening creëert en je makkelijk de splitringring aan de gewenste sieradenonderdelen kunt schuiven. Hiermee maak je het jezelf een heel stuk makkelijker bij het gebruik van splitringen in je handgemaakte sieraden. En het scheelt een heleboel gescheurde of gebroken nagels.

Multitang / Multitool

Deze tang is meerdere van bovenstaande tangen in één. Vaak zit er sowieso een rondbektang, kniptang en platbektang in één tang verwerkt. Leuk voor als je pas begint. De ervaring leert wel dat je naast de multitang vaak ook tegelijkertijd één van de andere bovenstaande tangen nodig hebt en je dan alsnog op het gebruik van twee tangen uit komt. Dus om te starten is een multitool handig en sowieso ook om in je tangen assortiment te hebben. Want je zal hem maar net nodig hebben. Maar ik zou de andere tangen ook los aanschaffen als je zelf leuke sieraden gaat maken.

Benieuwd wat er allemaal aan sieraden tangetjes te vinden is bij Xitin Beads? Check het assortiment sieraden tangen hier

Terug

U. UV Resin

UV resin epoxy hars

Zelf sieraden maken met UV-resin is één van de leukste dingen om te doen. Je kunt met UV resin namelijk heel veel kanten op als je leuke sieraden wilt maken. Daarnaast kun je ontzettend veel gave dingen verwerken in zelfgemaakte sieraden van UV resin.

Wat dacht je onder andere van:

 • gedroogde bloemetjes
 • vloeibare kleurpigmenten
 • pigmentpoeders
 • glitters
 • schelpjes
 • gedroogde zeesterren
 • bedels
 • steentjes
 • rhinestones
 • kleine figuurtjes van fimoklei
 • kralen
 • afbeeldingen
 • hout
 • metaal flakes en nog veel meer!

Zelfgemaakte sieraden van UV resin bouw je op in laagjes. En aan die laagjes kun je dan weer bovenstaande artikelen toevoegen. Zo kun je je handgemaakte sieraden van UV resin in 3D maken. Ieder laagje moet je dan eerst laten drogen. Met uv resin gaat dat vrij vlot.

Drogen van UV resin

UV resin droogt onder invloed van UV licht. Dit zit onder andere in ons daglicht. Hoe meer zonkracht dus hoe zonniger het is, hoe meer UV straling er in zit. Daarom wordt altijd aangeraden om bij het verwerken van UV resin niet in direct zonlicht te gaan zitten. Dek ook je mengbakje af waar je UV resin in zit als je aan het verwerken bent en zorg altijd dat je de dop direct terug draait op je flesje UV resin.

Er zijn natuurlijk ook regenachtige en bewolkte dagen. Laat je jouw UV resin sieraden in daglicht drogen, dan duurt dit op bewolkte dagen veel langer dan op zonnige dagen. De droogtijd kan dan weel 40 minuten tot een uur zijn, waarbij de dikte van het laagje ook een rol speelt.

Omdat je met UV resin in laagjes werkt en niet steeds heel lang wilt wachten tot je het volgende laagje kunt gaan gieten, kun je ook gebruik gaan maken van een UV lamp. Met een UV lamp droog je het pas gegoten laagje UV resin binnen één á twee minuten afhankelijk van hoe dik je laagje is of hoeveel mica pigmentpoeder je hebt toegevoegd. aan je UV resin.

Kleurpigmenten voor UV resin

Het gebruik van kleurpigmenten in je UV resin kan van invloed zijn op de droogtijd van je handgemaakte sieraden. Bij vloeibare kleurpigmenten gebruik je een fractie van een druppeltje om de UV resin te kleuren. Bij teveel vloeibaar kleurpigment kan je UV resin plakkerig blijven doordat je teveel hebt toegevoegd. Daardoor willen je zelfgemaakte sieraden projecten van UV resin dan slecht drogen.

Bij gebruik van pigmentpoeders zoals mica kleurpigmenten. Kan het zijn dat de dichtheid van je poeders te weinig van het UV licht doorlaten waardoor de UV resin slecht droogt. Maak je gebruik van kleurpigment poeders, zorg dan dat je met hele dunne laagjes Uv resin werkt en die telkens goed droogt voor je een nieuw laagje aan je handgemaakte sieraad toe gaat voegen.

Sieradenonderdelen maken van UV resin

Naast zelf sieraden maken van UV resin, kun je ook verschillende sieradenonderdelen maken. Hiervoor gebruik je voor UV resin geschikte giethars mallen die speciaal zijn bedoeld om sieradenonderdelen mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende sieradenonderdelen:

 • bedels
 • kralen
 • connectors
 • tussenzetsels
 • schakels
 • hangers
 • cabochons

Met al deze afzonderlijke sieradenonderdelen kun je dan weer mooie handgemaakte sieraden maken.

Xitin Beads biedt onder andere leuke online workshops aan om zelf leuke sieraden te leren maken met UV resin. Daarnaast vind je in de webshop van Xitin Beads naast de UV resin ook nog allerlei mooie giethars mallen, glitters, gedroogde bloemetjes, schelpjes, bedels en nog veel meer mooie vulmaterialen om in je UV resin te verwerken.

Met de UV resin producten en workshops van Xitin Beads kun je zelf sieraden maken die helemaal aan je eigen wens of die van je klanten voldoen.

Terug

V. Veterklemmetjes

Veterklem

Veterklemmetjes zijn superhandige sieradenonderdelen die je niet alleen voor veters kunt gebruiken maar ook om oogjes aan allerlei soorten ander koord te maken.  Zo zie je op bovenstaande foto 2 rits armbandjes waarbij veterklemmetjes zijn gebruikt om van ritsen armbandjes te kunnen maken.

Materialen waarmee je met behulp van een veterklemmetje een oogje kunt maken zijn onder andere:

 • leerkoord
 • veters
 • satijnkoord
 • ritsen
 • vogelveren
 • lint
 • suedekoord
 • stukjes stof
 • draad

Met het oogje wat aan de veterklem zit kun je bijvoorbeeld slotjes, ringetjes en verlengkettinkjes bevestigen zodat je er leuke sieraden van kunt maken. Verder kun je ze ook gebruiken om vogelveren te voorzien van een oogje zodat je hier zelfgemaakte oorbellen of een leuke sleutelhanger of tashanger mee kunt maken.

Je kunt veterklemmetjes kopen in allerlei maten, kleuren en in verschillende soorten. Er zijn veterklemmen die speciaal voor ronde veters of rond koord zijn ontworpen. Er bestaan ook veterklemmen die voor platte veters of plat koord zijn bedoeld. Brede veterklemmen worden ook wel lintklemmen genoemd. Deze worden ook vaak gebruikt om geweven armbanden mee af te werken.

Wil je ook graag sieraden maken met veterklemmetjes? Kijk dan in de webshop van Xitin Beads om veterklemmetjes te kopen

Terug

W. Workshops

Workshops

Als je sieraden wilt leren maken kun je overwegen om een workshop sieraden maken te gaan volgen. Met name als je kennis van bepaalde technieken op wilt doen, dan is het volgen van een workshop sieraden maken altijd een goed idee.

Je kunt een workshop sieraden maken op locatie doen. Maar tegenwoordig worden de workshops ook steeds vaker online aangeboden. En aan het online volgen van een sieradenworkshop zitten vele voordelen.

Voordelen van het volgen van een online sieraden workshop zijn:

 • Je hoeft er niet voor te reizen
 • Voor langere tijd toegang tot de workshop
 • Online is het meestal goedkoper
 • De online workshop kun je volgen waar jij wilt
 • Volg de workshop sieraden maken op een moment die jou het beste uitkomt
 • Je kunt de workshop vaker dan één keer volgen
 • Je kunt hem ook samen met bijvoorbeeld je vriendin volgen zonder extra te betalen
 • Er zijn vaak kant en klare  sieraden maken sets te koop die bij de workshop sieraden maken van jouw keuze horen.

Ook Xitin Beads biedt tegenwoordig online workshops aan. Dit varieert van uitgebreide workshops sieraden maken waarbij je dieper op de techniek in gaat en alle ins en outs van het zelf sieraden maken leert. Tot kortere DIY tutorials waarbij met een beknopte stap voor stap uitleg wordt uitgelegd hoe je de zelfgemaakte sieraden in de video’s zelf maakt.

Heb je nu ook zo’n zin gekregen om een leuke online workshop sieraden maken te volgen? Of vind je het juist leuk om veel kortere DIY tutorials te bekijken en daarmee zelf leuke sieraden te maken? Kijk dan eens bij Xitin Beads Academy. Hier vind je super leuke workshops sieraden maken en DIY tutorials.

Doe je toch liever een offline workshop sieraden maken op locatie? Stuur een e-mail en vraag  naar de offline sieraden workshop mogelijkheden.

Terug

X. Xitin Beads Online Kralenwinkel

Xitin Beads online kralenwinkel

Ook mijn Xitin Beads online kralenwinkel mag niet in dit rijtje ontbreken. Eigenlijk is het een soort online snoepwinkel maar dan gevuld met kralen. Ik vind het ook nooit een straf om naar mijn werk te gaan. Het is gewoon heerlijk werken tussen alle kleurige kralen en mooie sieradenmaterialen.

Daarom is Xitin Beads ook dé online kralenwinkel op het gebied van betaalbare kralen, bedels, sieradenonderdelen voor al je zelfgemaakte sieraden.

Leuke en betaalbare kralen bij Xitin Beads online kralenwinkel

Bij Xitin Beads online kralenwinkel vind je een ruim assortiment aan betaalbare kralen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • miyuki kralen
 • acryl kralen
 • houten kralen
 • edelsteen kralen
 • swarovski
 • czech glaskralen
 • glasparels
 • zoetwater parels
 • schelp kralen
 • letter kralen
 • rose Petals
 • dagger Beads
 • super duo’s
 • metalen kralen
 • stainless steel kralen
 • ava Beads
 • crackle kralen
 • keramiek kralen
 • resin kralen
 • kristalglas kralen en nog veel meer!

Mooie sieradenonderdelen van Xitin Beads

Ook voor al je sieradenonderdelen zit je goed bij Xitin Beads. Je vindt in mijn online kralenwinkel onder andere de volgende sieradenonderdelen:

 • slotjes
 • bails / hangeroog
 • elastiek
 • jumpringen
 • sleutelhanger materialen
 • cabochon benodigdheden
 • knijpkralen en knijpkraalverbergers
 • verlengkettinkjes
 • kettelstiften
 • ketting
 • koord
 • leerkoord
 • rijgdraad
 • veterklemmen
 • UV resin
 • giethars
 • slagletterplaatjes
 • armbandstrips
 • sieradenlijm
 • connectors
 • verdelers
 • knopen
 • kwastjes en nog veel meer

Het assortiment bedraagt momenteel zo’n 7000 verschillende kralen en sieradenonderdelen. Eigenlijk kun je gewoon niet om Xitin Beads heen. Vergeet alle andere kralenwinkels want aan Xitin Beads heb je gewoon al genoeg.

Dus vind jij het leuk om zelf sieraden te maken? Zoek je mooie en betaalbare kralen en andere sieradenonderdelen? Wil je graag een goede service en snel antwoorden op je vragen? Shop dan in de kralenwebshop van Xitin Beads.

Terug

Y. Y-Ketting

Y ketting

Een wat? Ja een Y-ketting. De naam zegt het eigenlijk al. Een Y-ketting is een ketting die een y-vormig verloop heeft. De ketting komt aan de voorkant onderaan in het midden bij elkaar en loopt van daaruit in één of twee stukken recht naar beneden toe.

Je kunt deze y-vormige ketting heel makkelijk zelf maken. Dit kan zowel met een stuk schakelketting als met kralen. Zolang de ketting maar in het midden bij elkaar komt en een deel recht naar onderen wijst.

Bedel, ring, kraal of hanger

Vaak wordt er aan het rechte eind wat naar beneden wijst een leuk bedeltje gehangen. Je kunt er echter ook een grotere hanger aan vast maken. Of ervoor kiezen om het deel wat bij elkaar komt te voorzien van een mooie  sierlijke kraal zodat deze de blikvanger wordt.

Soms wordt er ook met een wat grotere ring gewerkt waar het rechte stuk ketting dan doorheen gaat. Dan wordt er aan het uiteinde van het rechte stuk iets gehangen wat groter is dan de ring, zodat de ketting niet zomaar door de ring weer terug los kan schieten.

Er zijn dus best veel creatieve manieren te bedenken om zelf leuke sieraden te maken in de vorm van een Y-ketting.

Wil je ook een leuke Y-ketting maken? Volg dan deze DIY tutorial met bijpassende “zelf sieraden maken set” met materialen.

Terug

Z. Zelf Sieraden Maken

Zelf sieraden maken

Zelf je eigen sieraden maken! Hoe leuk is dat? Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit heel erg leuk is. En ook enorm ontspannend. Als je na het lezen van deze blog nog steeds geen zin hebt om in zelf sieraden maken, dan weet ik het ook niet meer hoor.

Er zijn heel veel technieken waarmee je mooie sieraden kunt maken.

Enkele van deze technieken zijn:

 • kralen rijgen van makkelijk tot moeilijke patronen en rijgtechnieken
 • beadembroidery (borduren met kralen)
 • weven met kralen
 • sieraden maken met slagletters
 • edelsmeden
 • zilverklei sieraden maken
 • Chainmaille
 • Soutache sieraden
 • Cold Connections sieraden
 • Haken of breien van sieraden
 • Macrame sieraden maken
 • Sieraden van UV resin of epoxy of hars
 • fimoklei sieraden
 • leren sieraden
 • sieraden maken en ontwerpen met een 3D printer
 • Kettelen van sieraden
 • Zelfgemaakte sieraden van aluminium of koperdraad en nog veel meer

Erkenning als sieradenontwerper

Voor iemand die  handgemaakte sieraden maakt is erkenning vaak ook heel belangrijk. Bijvoorbeeld van andere mensen die jouw zelfgemaakte sieraden ook mooi vinden en ze misschien wel van je willen kopen. Of die op social media de foto’s van jouw zelfgemaakte sieraden delen omdat ze die mooi vinden. En wat dacht je van sites die de jouwe willen linken omdat er zulke leuke handgemaakte sieraden op te vinden zijn?

Er zijn genoeg mensen die van hun hobby hun werk hebben weten te maken door het zelf sieraden maken te verfijnen en er ook echt hele mooie dingen van weten te maken. Soms is het ook al voldoende om er een leuke bijbaan uit te halen of je zelfgemaakte sieraden hobby van te bekostigen.

Daarnaast zijn er ook veel mensen die de droom hebben om ooit van hun hobby om zelf leuke sieraden te maken, hun werk te kunnen maken.

Tegen deze mensen wil ik zeggen: Ga ervoor! Maak er iets moois van en zorg dat iedereen je prachtige handgemaakte sieraden te zien krijgt.

En vergeet niet! De leukste, mooiste, fijnste en meest betaalbare kralen en sieradenonderdelen koop je in de webshop van Xitin Beads!

Terug

Bedankt voor het lezen van mijn blog!

Ik hoop dat je het leuk vond en het je heeft geïnspireerd.

Heb je vragen of vind je het leuk om een reactie achter te laten? Doe dat gerust.

Liefs,

Annemiek de Graaf
Annemiek de GraafEigenaresse Xitin Beads
Terug

Deel dit blog!

Leave A Comment

Gerelateerde artikelen