Werk in Uitvoering Xitin Beads

Werk in uitvoering!

De kennisbank over kralen & sieradenonderdelen van Xitin Beads is momenteel nog in aanbouw. Sommige artikelen zijn al aanklikbaar en verwijzen je door naar de benodigde informatie. Anderen zullen nog worden aangemaakt. Zodra deze zijn aangemaakt zullen ze aanklikbaar zijn naar de benodigde informatie.

A

Acryl kralen zijn gemaakt van kunststof. Kunststof is plastic. Het voordeel van acrylkralen is dat ze zeer licht in gewicht zijn. Vaak worden acrylkralen gebruikt voor kindersieraden. Vaak door hun leuke kleurtjes en omdat ze zo licht zijn om te dragen. In volwassen sieraden worden minder vaak acrylkralen gebruikt omdat daar meestal een chique uitstraling aan gegeven wordt. Dit is met acrylkralen lastiger dan met bijvoorbeeld glaskralen..

Agaat is een prachtige steen om te zien. De steen is licht doorschijnend. Hij komt voor in vele kleuren en valt vooral op door zijn strepen die ook wel banden worden genoemd. Agaat is een chalcedoon soort en kan in kleurschakering van rood, bruin, wit, blauw, groen en grijstinten voor komen.  Agaat wordt ook vaak geverfd om fellere kleuren te verkrijgen. Vaak verkleurt dit in de loop der tijd onder invloed van UV licht, waardoor je uiteindelijk de originele kleuren weer terug ziet. Er bestaan verschillende soorten agaat. Zoals boomagaat, snakeskin agaat, het prachtige Botswana agaat,  mos agaat, vuur agaat en nog meer prachtige soorten.

Aluminium is een licht gewicht metaal wat goed te gebruiken is in sieraden. Het is zacht waardoor het goed te bewerken is. Zo kun je het goed graveren, beslaan met slagletters, zagen of buigen. Aluminium is wel lastig als je dit wilt solderen of lassen. Hiervoor heb je specialistische kennis nodig. Sieraden van aluminium kunnen in het begin wat afgeven, maar dit verdwijnt vanzelf. Verder reageren mensen hier vrijwel niet allergisch op. Dit maakt het materiaal zeer geschikt voor verwerking in sieraden. Zoals de armbanden op de foto die zijn gemaakt van aluminium armbandstrips.

Aluminium wire is metaal draad wat is gemaakt van aluminium. Dit draad is uitermate buigzaam en licht in gewicht. Je kunt het in allerlei mooie kleuren en verschillende diktes krijgen. Ook zijn er verschillende bewerkingen in het draad zoals diamond cut waarbij om een bepaalde lengte een soort diamantvormige uitsparing in het draad zit, emobossed waarbij het draad een soort ribbeltjes heeft. Beide soorten zijn in de ring op de foto hier naast verwerkt. Daarnaast is het ook als plat of vierkant draad verkrijgbaar. Uiteraard kun je ook gewoon glad rond draad krijgen. Met dit draad worden prachtige sieraden gemaakt. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op. Zo kun je van prachtige edelstenen een mooie hanger maken. Of oorbellen, armbanden, kettingen. Kortom een veelzijdig product om sieraden mee te maken.

Amazoniet is een steen die in verschillende kleurvariaties te vinden is. De meeste voorkomende kleurtinten zijn licht groen en turquoise groen. De andere kleurvariaties die je in bijvoorbeeld kralen of cabochon terug ziet, komen vaak doordat de amazoniet is vermengd met andere edelsteen soorten. Zoals het bruinachtige rookkwarts of het zwarte onyx. Dat geeft kralen van Amazoniet de gevarieerde kleurtinten. De steen is verder ondoorzichtig en kan spikkels en strepen hebben.

Amethist is een mooie paarse steen. Je kunt deze steen vinden in kleuren van lila tot donkerpaars. De Amethist is een doorzichtige steen die goed te slijpen valt waardoor hij een prachtige kristalglans krijgt. De onbewerkte steen vind je vaak in geodes met kristalpunten die  een glasachtige glans hebben. De steen is onderdeel van de macro kristallijne kwartsen.

Applicaties zijn stukjes textiel in allerlei leuke kleurige vormen. Je gebruikt ze vooral om tassen, kleding of ander textiel mee op te pimpen. Applicaties worden ook wel patches genoemd. Je hebt applicaties die je kunt opstrijken, deze bevatten aan de achterkant een soort textiel lijm die door verhitting met de strijkbout vloeibaar wordt en zo blijft vastplakken aan bijvoorbeeld een kledingstuk. Er zijn ook applicaties die je aan de ondergrond moet vast naaien. Soms hebben applicaties ook een speldje aan de achterkant zodat ze afneembaar zijn.

Armbanden zijn sieraden die om de arm en dan met name om de pols worden gedragen. Er bestaan ook armbanden die om de bovenarm wordt gedragen. Armbanden kunnen van allerlei materialen zijn gemaakt. Zoals kralen, textiel, leer of metalen zoals zilver, goud, RVS, aluminium en allerlei andere metaalsoorten. Er bestaan enorm technieken om armbanden te maken. Geregen kralen armbanden of een schakelarmband van metalen zijn de meest voorkomende armbanden.

Armbandmallen worden veel gebruikt bij het maken van armbanden met giethars, UV-resin, epoxy of polymeerklei zoals fimo klei. De mal geeft een bepaalde vorm en zorgt ervoor dat de armband die je wilt maken perfect uit de mal komt. Deze mallen zijn meestal gemaakt van siliconen. Daardoor zijn ze flexibel en kun je uitgehard producten makkelijk uit de mal halen. Je hebt effen armbandmallen, maar ook mallen waar je een armband met facet vlakken in kunt maken zoals op de foto hier naast te zien is. 

Armbandstrips zijn lange platte metalen strips met afgeronde hoeken. De strips worden gebruikt om tekst of symbolen in te slaan met slagletters of om in te graveren. Armbandstrips kunnen van verschillende soorten metalen worden gemaakt. Denk hierbij aan aluminium, koper, RVS, messing of echt zilver. Nadat de strip is beslagen of gegraveerd wordt de strip met behulp van een tang, tribulet of bending tool in vorm gebogen tot een cuff armband. 

AVA Beads zijn glaskralen in V vorm. Hier komt ook hun naam vandaan, je kunt met deze vormen het woord AVA maken. Op die manier kun je ze ook rijgen. Maar er zijn nog veel meer manieren om de AVA beads in je kralen project te verwerken. De AVA bead heeft meerdere rijggaten en is verkrijgbaar in vele mooie kleuren. Met veel creativiteit maak je hier al snel een uniek sieraad mee.

B

Bails zijn onderdelen die ervoor zorgen dat iets wat geen ophang oogje heeft toch een oogje krijgt. Er zijn verschillende soorten bails. Met plakbails kun je van bijvoorbeeld een cabochon, of een gegoten resin project een mooie hanger maken door het platte plaatje van de bail te voorzien van een beetje sieradenlijm en deze aan de achterkant van de cabochon vast te plakken. Zo creëer je een oogje, waarmee je de cabochon als hanger aan een ketting kunt hangen. Naast de plak bails, bestaan er ook schroef bails, bail kralen, clip bails en pinch bails.

Ball Chain is een ketting soort die bestaat uit kleine balletjes die zo aan elkaar vast zijn gemaakt, dat ze een soepele ketting vormen. Je kent ze vast wel van de rubberen stop van je wasbak. Ook dat is vaak ball chain ketting. Ball chain wordt heel veel gebruikt in de sieraden branche. Je kunt ballchain per meter kopen waar je dan zelf nog een sluiting aan maakt. Hier bestaan speciale kalotjes en connectors voor. Je kunt ballchain ook kant en klaar met sluiting kopen. Nadeel is dat je dan zelf je lengte niet meer kunt bepalen. Inkorten van de ball chain ketting kan natuurlijk wel, maar je ballchain ketting verlengen zal niet zo makkelijk gaan. Bij aankoop per meter kun je flexibeler met dit materiaal werken. Ballchain is verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Ball chain is ook in RVS verkrijgbaar, wat vaak de voorkeur geniet.

Bangle armbanden zijn armbanden die gesloten zijn en over je hand geschoven moeten worden om ze te kunnen dragen. Als je bangles maakt moet je dus zorgen dat je ze niet te klein maakt maar ook niet te ruim. Zeker als je de bangles op maat wilt gaan maken. Er bestaan ook bangles die zo zijn gemaakt dat ze wat kunnen schuiven, wat iets meer ruimte geeft tijdens het omdoen. Zulke bangles volstaan voor meerdere maten.

Basismaterialen is een verzamelnaam voor alle kleine hulp materialen die je nodig hebt om sieraden te kunnen maken. Zoals sluitingen, draad, kalotjes, knijpkralen, jumpringen maar ook oorbelhaakjes, ketting etc. Eigenlijk alles wat de basis van een sieraad kan vormen en nodig is om het sieraad tot stand te brengen, zonder dat de nadruk op die gebruikte basismaterialen ligt. Sommige basismaterialen kun je ook als blikvanger gebruiken. Denk hierbij aan een mooi bewerkt kapittelslot wat je in plaats van als sluiting in de nek, ook als blikvanger aan de voorkant van je zelf gemaakte sieraad kunt verwerken.

Basis ringen zijn ringen die al in de juiste vorm zijn gemaakt en die de basis vormen voor de uiteindelijke ring. Er zijn verschillende soorten basis ringen. Zo heb je ringen die een cabochon zetting hebben voor cabochons van edelsteen of ander materiaal. Daarnaast bestaan er ook ringen met een plat plaatje er op, de zogeheten glue on ring. Hier kun je dan bijvoorbeeld een mooi roosje of iets anders op plakken. Ook bestaan er ringen met een soort zeefje er boven op. Deze ringen kun je dan met kralen en draad helemaal opbouwen naar eigen wens. Zo hoef je de ring niet meer zelf te vormen of te maken maar hoef je alleen de basis te versieren en aan te passen naar jouw eigen smaak. veel van deze basisringen zijn verstelbaar, zodat je meerdere vingermaten kunt bedienen met 1 ring.

Beadembroidery is een techniek waarbij je vaak kleine kralen in combinatie met cabochons borduurt. Dit borduren gebeurd op een stevige ondergrond van textiel, zoals beading foundation of stiff stuff. Je maakt daar vervolgens een sieraad van. Je kunt er hangers, oorbellen kettingen, armbanden, broches of zelfs leuke tassen mee maken. Sieradenmakers die zich met deze techniek bezig houden, spenderen vaak uren aan één sieraad, waarvan ze het patroon meestal zelf ontwerpen op papier en daarna over tekenen op de beading foundation. Door verschillende kralen en cabochons te gebruiken, kun je allerlei mooie vormen, patronen en kleuren in je sieraad aanbrengen. De achterkant van zo’n beadembroidery sieraad wordt meestal afgewerkt met ultrasuede.  Zo ontstaat er een prachtig kunstwerk.

Beading Foundation is stevig textiel wat wordt gebruikt als ondergrond om kralen op te borduren. Beading foundation wordt vooral gebruikt bij beadembroidery werkstukken. Hierbij worden kralen geborduurd op beading foundation om er mooie sieraden mee te maken. Je kunt op beading foundation met potlood of afteken krijt voor textiel een patroon tekenen, die je met het borduren van de kralen kunt volgen.  Doordat de beading foundation stevig is, is deze zeer geschikt voor gebruik in sieraden of kleine sier tassen om deze mooi in model te houden.

The beadsmith is een merk die geregeld producten onder hun eigen naam uitbrengt. Zo hebben ze hun eigen beading foundation, kumihimo disks en nog veel meer mooie artikelen. Naast hun eigen merknaam zorgen ze ook voor een groot assortiment aan andere merken. Een deel van deze artikelen is in de webshop van Xitin Beads terug te vinden. The Beadsmith is een groothandel welke niet aan particulieren levert maar uitsluitend aan winkels en webwinkels zoals die van Xitin Beads.

Bedels zijn kleine figuurtjes met een oogje er aan. Met dit oogje kun je ze aan sieraden hangen met behulp van jump ringen. Bijvoorbeeld aan een bedelarmband of aan kettingen, oorbellen, sleutelhangers of enkelbandjes. Bedels zijn decoratief van aard en beelden vrijwel altijd iets uit. Je hebt bedels in allerlei uiteenlopende materialen en kleuren. Bedels zijn vaak kleiner dan hangers.

Belletjes zijn kleine metalen objecten. Ze zijn vaak rond van vorm met een sleufje. In het belletje zit meestal een klein balletje wat zorgt voor een tinkelend geluid. Belletjes worden soms in sieraden gebruikt, denk bijvoorbeeld aan zwangerschaps bellen die aan een ketting worden gehangen, met als doel dat de baby een geruststellend tinkelend geluid hoort. Kleine belletjes worden ook wel in andere sieraden gebruikt. Daarnaast zie je ze ook vaak terug in woondecoraties en vooral kerstdecoraties

Bergkristal is een kleurloze steen. Het is de meest voorkomende variant van het kwarts mineraal. Bergkristal wordt zeer wijdverbreid over de wereld gevonden. Van Bergkristal kun je prachtige kralen in allerlei vormen en kristalpunten maken die als hanger dienst kunnen doen. Meestal is bergkristal transparant. Soms doet men ook een bewerking waardoor het bergkristal craquele wordt. Dan ontstaan er in het bergkristal kleine scheurtjes wat een cracking en minder doorzichtig effect geeft.

C

D

E

F

G

Glaskralen zijn kralen die uitsluitend zijn gemaakt van glas. Je hebt vele variaties in glaskralen, zoals allerlei mooie kleuren. Ze kunnen van gekleurd glas worden gemaakt, maar kunnen ook worden voorzien van een laagje verf of kleurstof. Glaskralen kun je in allerlei soorten, maten en vormen vinden. Er bestaan ook glaskralen met meerdere rijggaten. Deze worden vaak gebruikt voor complexere rijgwerken.

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z