Home » Kralen en Sieradenonderdelen » Echt Zilver 925 Sterling

Sieradenonderdelen van echt zilver kopen

Als je in het marktsegment zit van de luxe en duurdere sieraden, dan wil je vaak liever werken met sieradenonderdelen van echt zilver. Sieraden onderdelen van echt zilver hebben een mooie heldere uitstraling en blijven lang mooi, mits goed onderhouden. Echt zilver kan echter wel verkleuren onder invloed van zuurstof, vocht, huidzuren, lotions enz. maar dit is vaak goed weg te poetsen met een zilverpoetsdoekje of een goed niet bijtend zilverpoetsmiddel.

Soorten zilver

Er bestaan een aantal verschillende soorten zilver of eigenlijk wordt het pure zilver meestal nog iets bewerkt om een bepaalde hardheid te krijgen.

Verschillende soorten zilver zijn onder andere:

  • 999 zilver
  • 950 zilver
  • 925 zilver ook wel Sterling zilver genoemd
  • 835 zilver
  • 800 zilver

999 zilver is de meest pure vorm van zilver. Dit zilver is erg zacht en kan niet goed worden gebruikt voor het maken van sieraden. Als je van 999 zilver zelfgemaakte sieraden gaat maken, dan zullen deze snel vervormen. Daarom wordt er meestal gebruik gemaakt van 925 zilver, ook wel sterling zilver genoemd. Dit zilver is een legering van 92,5% puur zilver waaraan 7,5% koper is toegevoegd om het zilver harder te maken zodat het beter te gebruiken is in sieraden. 925 zilver is de wereldwijde standaard voor echt zilveren sieraden en wordt ook wel eerste gehalte zilver genoemd.

Zilveren uitgezaagde armband met vrolijk motief

Armband gemaakt van 925 sterling zilver

Echter in Peru wordt vaak standaard 950 zilver gebruikt bij het maken van zilveren sieraden en sieradenonderdelen. Producten die van 950 zilver zijn gemaakt hebben een nog mooiere glans, maar zijn wel iets zachter is dan de standaard zilveren sieraden van 925 zilver. Omdat dit specifieke zilver in andere landen verder weinig wordt gebruikt heeft dit zilver in Nederland geen gehalte benaming.

Naast het eerste gehalte zilver kennen we ook tweede gehalte zilver en derde gehalte zilver. Het tweede gehalte zilver is 835 zilver. Dit zilver is gemaakt van 83,5% puur zilver en 16,5% koper. Dit zilver wordt veel minder gebruikt om sieraden van te maken.

Het derde gehalte zilver is 800 zilver. Deze legering bestaat uit 80% puur zilver en 20% koper. Dit wordt vooral toegepast als het gebruiksvoorwerp harder moet zijn. Denk hierbij aan gebruiksvoorwerpen of decoratieve siervoorwerpen die minder delicaat zijn dan sieraden. Een goed voorbeeld zijn horloge kastje of tafelzilver.

Al deze bovenstaande zilver legeringen worden als echt zilver gezien en mogen onder de naam echt zilver worden verkocht.

Echt zilver is niet goedkoop!

Als de prijs van een echt zilveren sieraad of echt zilveren sieradenonderdelen te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit ook meestal zo. Met de opkomst van platformen zoals aliexpress en wish worden veel nep artikelen aangeboden. Kun je echt zilver kopen voor heel weinig geld? Ga er dan maar vanuit dat dit geen echt zilver is. Zilver is nooit goedkoop en heeft wereldwijd een bepaalde marktwaarde die vrijwel dagelijks wordt bepaald.

Vooral op eerder genoemde platformen is helaas veel gesjoemel met zogenaamd echt zilver aan de hand. Soms wordt zelfs gebruik gemaakt van een 925 stempel om het merkje erin te zetten. Deze stempels kun je gewoon kopen. Dit biedt geen garantie dat dit goedkope zilver echt is, ondanks het merkje wat ze erin hebben gezet.

Verzilverde sieradenonderdelen / Silver plated

Sieradenmaterialen van echt zilver zijn anders dan verzilverde onderdelen. Denk daarbij aan silver plated sieradenonderdelen. Bij silverplated sieradenmaterialen zit er een laagje zilver over een ander metaal heen, vaak is dit koper messing of zink. Maar soms ook nikkel.

Een laagje silverplating kan er gemakkelijk afslijten waardoor je de kleur van het metaal eronder te zien krijgt. Hier helpt geen poetsen tegen. Je kunt een versleten laagje er niet weer opnieuw oppoetsen.  Wees ook voorzichtig met het poetsen van verzilverde sieradenonderdelen. Gebruik je voor silverplating sieradenonderdelen altijd alleen een zacht zilverpoetsdoekje. Vermijd schurende en bijtende middelen.